Június 13. Csütörtök, Anett

A koronovírus pozitív hatásai a Föld levegőjének minőségére

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A már világjárványként kezelt koronavírus szinte minden területen érezteti a hatását, a gazdaságtól egészen a Föld bioszférájáig. A járvány mellé elsősorban csak a negatív tényezőket tudunk felsorolni, viszont ha jobban belegondolunk aktuális helyzetünkben, akár egy új irányvonalat is mutathat annak érdekében, hogy elkerüljük a klímaváltozás okozta legrosszabb forgatókönyvet.

A levegőminőség javulása

A légszennyezés csökkenést elsőnek a NASA egy műholdja észlelte Kína felett. A decemberben kitört vírus hatására január végére Wuhan-t és más szomszédos városokat teljesen lezárták, ami az átlagos hétköznapi élet leállását okozta.

NO2 (nitrogén dioxid) üvegházgáz kibocsátásának a mértéke Kína felett az elmúlt hónapokban. (severe-weather.eu)

A Stanford Egyetem kutatója, Marshall Burke szerint, ez a levegőminőség javulás legalább 4 000 öt évnél fiatalabb gyermek és 73 000 70 év feletti felnőtt életét mentette meg ez időszak alatt, ami hússzor több, mint a területen előforduló COVID-19 okozta halálozások száma. De hasonló forgatókönyv játszódott le a levegőminőség terén észak Olaszország térségében is, ahol az ideiglenes leállások szintén erős visszaesést mutattak a nitrogén dioxid kibocsátásában.

NO2 üvegházgáz kibocsátásának a mértéke Olaszország felett az elmúlt hónapokban (severe-weather.eu)

Madridban 14%-kal csökkentették az autósforgalmat a csúcsidőszakban úgy, hogy tavaly az Európai Bizottság már bírósághoz fordította spanyol fővárost, azért mert nem teljesítette az EU által előírt egészségnek megfelelő légszennyezettségi határértéket. Az Indiában leálló élet hatására pedig már 80 éve nem látott látvány fogadta Dzsálandhár lakosait.

Dzsálandhár városától 230 km-re található Himalája vonulatai ismét feltűntek a horizonton. (twitter.com/Rajat Sain)

Az Environmental Pollution-ban megjelenő cikk szerint összefüggés lehet a szennyezett levegő és a magas halálozási arány között. Az észak olaszországi terület már évek óta kifejezetten szennyezett levegőjű térségnek számít, és itt a halálozási arány 12%-os még az ország többi részén 4,5 %-os. Fontos tisztázni, hogy ezt számos más egyéb tényező is befolyásolhatja, viszont nem engedhetjük el a fülünk mellett. Elképzelhető, hogy az északi területen élők szervezete a hosszú évek során legyengült, így a vírus ellen is kevésbé tudtak védekezni.

Csökkenő üvegházgáz kibocsátások

Az első hivatalos mérések szerint a szén-dioxid (CO2) és a metán (CH4) szezonális növekedése megállni látszik. A CO2 és a CH4 is közismert üvegházhatású gáz. Az ilyesfajta gázok elnyelik a Föld felszínéről érkező hosszú hullámokat és hő formájában bocsátják vissza a felszínre, ezzel növelve a hőmérsékletet. Az egyik legismertebb CO2 obszervatórium Hawaii-on, Mauna Loa-n van.

A CO2 mennyiségének növekedés az elmúlt 80 évben (noaa.gov)

Az ábrán látható, hogy mindig előfordul egy bizonyos csökkenés is. Ez azért van, mivel a téli félévekben a növények elpusztulnak, ezért a CO2 egy részét visszajuttatják a légkörbe, ami mindig egy erőteljesebb növekedést von maga után. Azonban a nyári félévben a növények gazdagsága miatt, szén-dioxid csökkenés figyelhető meg.

A képre ráközelítve megfigyelhetjük, hogy a téli félév okozta jelentős növekedés kisebb mértékű (mint átlagos esetben), főleg a februári és a márciusi időszakban.

A szén-dioxid növekedésének mértéke az elmúlt félévben (severe-weather.eu)

Az elmúlt 1 hónapos felbontásban pedig úgy tűnik, mintha meg is állt volna a növekedés.

A szén-dioxid értékének változása az elmúlt 1 hónapban (severe-weather.eu)

Az üvegházgázok és a szennyezettség csökkenéséhez természetes erősen hozzájárul az, hogy 2020 első három hónapjában 67 millióval kevesebb utas repült repülővel, mint 2019 első három hónapjában.

Az eddig felsorolt esetek mellett természetesen számos más eset is jól rá mutat, hogy a Föld egy kicsit fellélegezhet az elmúlt évtizedek kizsigerelése alól. Például Velencében (a turisták miatt jelenlevő csónakok hiányában) ismét kristálytiszta víz folyik a csatornákban.

Természetesen azt is fontos megemlíteni, hogy nem mindenhol jelent meg a „tisztább környezet” jelensége, Hong Kong-ban például új szemét típus jelent meg az egyszer használatos maszkok személyében.

reuters.com

Összességében nyilván helytelen azt a következtetés levonni, hogy a világjárványok teljes mértékben jót tennének az emberiséggel, de talán elképzelhető az, hogy a pandémia lecsendesülése után az emberek egy része hozzászokik az új megváltozott életvitelükhöz és egy egészségesebb környezettudatosabb világba érkezünk.

lead kép: bangkokpost.com