Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

A Föld további kiaknázása újabb világjárványokat hozhat magával

Éghajlat
2020. április 01. 13:00
null

A COVID-19 járvány kialakulásában hatalmas szerepet játszik a Föld bioszférájához való hozzáállásunk.

A modern kori emberiség számára a világjárvány nem egy kifejezetten gyakori fogalom (történtek kisebb járványok, de még a globális elterjedés előtt el tudták fojtani), mondhatni új, feltörekvő területnek számít, ami kapcsolatot képezhet az emberi civilizáció és a bioszféra között.

Az elmúlt években, évtizedekben megjelenő új fertőző betegségek túlnyomó többsége az állatokból került át az emberbe. Ilyen például az ebola, a zika, a hendra, a SARS, a madárinfluenza és a most világjárványként kezelt COVID-19 is. Ez annak is köszönhető, hogy nem igazán tartjuk tiszteletbe a természet működését és a természetben élő állatok életmódját. A biodiverzitás az emberiség történelme során még sohasem csökkent ekkora mértékben, mint most.

britannica.com

Minden eddiginél nagyobb mértékben történnek erdőirtások, ami miatt a vadon élő állatok közelebb kerülnek az emberi élet színteréhez. Továbbá ezen állatok vadászása és nem jogszerű árusítása miatt, könnyen bekerülnek az emberi élet körforgásába. Az ebola az afrikai kontinensen akkor jelent meg, amikor a földhasználat és az éghajlati viszonyok megváltozása, az élelmiszer erőforrások területeire kényszerítették a denevéreket és a csimpánzokat. A hendra vírus elterjedését pedig az antillai gyümölcsdenevérek urbanizációjához kötik, amikor is lakóhelyük elvesztését követően kénytelenek voltak más élőhelyet keresni.

psu.edu

Az éghajlatváltozás pedig csak sebezhetőbbé tesz minket. 2020 elején minden tekintet az ausztráliai bozóttüzekre és az abból fakadó füstszennyezésre irányult. Az utóbbi, az ausztrál lakosok több mint felének egészségkárosodást (főként légzési problémát) okozott és több mint 400 ember halálát követelte. Képzeljük el, ha mindez most történne a COVID-19 csúcsán, ami kifejezetten légúti és légzőszervi betegségeket okoz. A két esemény okvetlenül felerősítené egymás hatásait.

worldofbuzz.com

Az ember egészsége egyértelműen függ egy "egészséges" ökoszisztémától, viszont a természetes ökoszisztémákat befolyásoló projektek esetében ezt egyáltalán nem veszik figyelembe. A mostani korona vírus járványa egy figyelmeztető jelzés lehet az ilyen összefüggések figyelmen kívül hagyásának következményeire. Hiszen az ember a természet része és a természet ellen elkövetett pusztításunk, valójában önmagunk ellen történik.

lead kép: worldwildlife.org

egészségjárványerdőirtaséghajlatföld