Május 5. Vasárnap, Györgyi

2070-re nullázható az ipar károsanyag-kibocsátása

Éghajlat
2020. április 12. 08:00
null

Igen átfogó tanulmány született, melyetJeffreyRissman(EnergyInnovation) vezetett, társszerzője DallasBurtraw(ResourcesfortheFuture), és számos elismert műszaki szakértő vett részt benne – számolt be róla a techxplore.com tudományos-ismeretterjesztő portál alapján az MTI. A tanulmány lényege, hogy egy kis odafigyeléssel elérhető, hogy 2070-re az ipar károsanyag-kibocsátásalenullázódjon.

Az asokha....

A gond az ilyen kijelentésekkel mindig abban rejlik, hogy nagyon sok feltételnek kell teljesülnie. Ígéretes technológiáknak kell beérni, vagy gyártásra alkalmassá válni, olyan megoldásokat kell alkalmazni, melyek hosszabb távú hatásait nem ismerjük, vagy olyan lépéseket kell tenni, melyre egyelőre nincsen meg az anyagi fedezet.

kép: dw.com

Rendre olvashatjuk, hogy ilyen, vagy olyan technológiai áttörést értek el a kutatók, és örülünk is neki, amíg oda nem érünk, hogy forgalombakerüléshez5 év kell, és perszeszerencse,meg tetemes támogatás. Ilyenkor pedig legyintünk egyet, hiszen ezt már hallottuk, sokszor, igazi változást azonban nem tapasztaltunk.

Minden adott

A megjelent tanulmány azonban azt veszi számba, hogy a most már rendelkezésre álló, használható, akár holnap bevethető újítások révén mit érhetünk el, így pedig a 2070-es teljeskártosanyag-kibocsátás nullázás nagyon nem hangzik rosszul. Persze itt is vanegyha, ez pedig a politika. A cégeknek ugyanis meg kell teremteni azt a politikai környezetet, azt a támogató közeget, amiben meg tudják tenni a változtatáshoz szükséges lépéseket.

kép: bbntimes.com

Ha ez megtörténik - márpedig a koronavírus járványos terjedéséig ebbe az irányba haladtunk, akkor a kibocsátás, amit az ipar generál, eltűnik. Ez pedig 30%, de itt azért nem áll le a dolog, hiszen a politikai környezet nem csak az ipar szereplőire lesz jó hatással, hanem mindenre, ez pedig olyan csökkenést eredményezhet, ami lehetővé teszi a párizsi klímaegyezmény betartását, sőt, annak túlszárnyalását is egy tisztább jövő érdekében.

A kulcs tehát adott, már csak használni kell. Ebben pedig nekünk is nagy szerepünk van,hiszen,ha a magatartásunkkal, a tiszta megoldások előnyben részesítésével, a hulladékkibocsátás csökkentésével, és hasonló környezettudatos lépésekkel élünk, és ezt egyre többen tesszük, azzal képesek vagyunk nyomást gyakorolni a világ vezetőire is. Már csak lépni kell.

lead kép: engoo.mx

klímafüstkárosemberlevegőipar