Június 14. Péntek, Vazul

Rekordkorán érkezett az idei tavasz az Egyesült Államok egyes területeire

Éghajlatusaéghajlattavaszrekord
2020. március 07. 13:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban fordult elő, hogy a tavasz a vártnál sokkal korábban érkezett meg és ez alól az idei év sem volt kivétel. Az almafák az ország délkeleti részén már 3 héttel hamarabb elkezdtek virágozni az átlagnál és a kutatók szerint az elmúlt évek egyik legmelegebb tavasza várhat az Egyesült Államokra.

gardeningknowhow.com

A tavaszi meleg elsőre ártalmatlannak tűnhet, viszont számos hátrányt jelent a természet és az emberek számára. A korán érkező meleg teljesen megzavarhatja a levélrügyek fejlődését, korábban érkezhetnek különféle betegségeket hordozó rovarok (szúnyog, kullancs), de akár egy erősebb és hosszabb pollenidőszakot is hordozhat magában. Igaz a hosszabb növekedési időszak bizonyos növények terméshozamának megnövekedését eredményezheti, viszont a késői fagyok vagy a nyári aszályok okozta szárazságok, növelhetik a növénykárosodás valószínűségét.

Az amerikai Nemzeti Fenológiai Hálózat eredményei azt igazolják, hogy a tavasz hosszútávon egyértelműen felgyorsult. A pisztráng liliom csak nem egy héttel korábban virágzik az Appalache-hegységben mint 100 évvel ezelőtt. Továbbá az áfonya is körülbelül egy héttel korábban virágzik, mint 1980-ban. A problémát az hordozza magában, hogy nem minden növény és állat reagál szinkronban a változásokra. A legjobb példa erre a beporzást végző rovarok és a beporzást kereső növények, amelyek teljes mértékben egymástól függenek és egy kis változás is nagy problémát okozhat az adott populációban.

A tényleges adatok felhasználásával a Nemzeti Fenológiai Hálózat térképeket készítettek, hogy dokumentálják a biológiai aktivitás kezdetét a tavaszi szezon folyamán. Az ország dél-keleti részén a 2020-as tavasz volt az eddigi legkorábbi az elmúlt 40 évben.

usanpn.org (A térkép az első levélrügyek kihajtását mutatja, március 4-ig)

usanpn.org (A térkép azt mutatja, hogy mennyivel korábban jelent meg az első levélrügy
az átlaghoz viszonyítva)

Sokaknak talán elsőre nem okoz nagy gondot, hogy egyszer-egyszer korábban érkezik a tavasz, viszont a gazdaságoknak közvetve pedig így emberek számára is, komoly problémákat jelenthet az évszak változékonysága a jövőben.

lead kép: sfgate.com