Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Nincs több pénz az olajra! 

Éghajlat
2020. március 06. 12:00
null

A világ vállalatai mindenhol zöldülnek, hiszen ez a társadalmi elvárás érezteti hatásait mindenütt a világon. Egész egyszerűen arról van szó, hogy az a vállalat, mely zöld beruházásokba fektet, nagyobb elfogadottságra tehet szert, ami nagyobb bevételt is jelent. De mi a helyzet az olajcégekkel?

Zöld lehetőségek

Különös a helyzete az olajvállalatoknak, és csak még különösebbé válik egy hamarosan bekövetkező pénzügyi változás hatására.

Eddig sem volt éppen egyszerű a helyzetük, hiszen elképesztő bevételeik elkezdtek megcsappanni a klímakatasztrófa hatására. Ezen felül egyre nagyobb nyomás helyeződik rájuk a civil szférából is, hiszen tevékenységük az első számú romboló a bolygó életében. Ennek megfelelően a legtöbb olajipari vállalat dollármilliókat fektet a megújuló energia projektekbe, illetve az olyan kutatásokba, melyek a légkör co2 tartalmának kivonásán dolgoznak.

kép: fuelfreedom.org

Bár a befektetett összegekdöbbenetesen nagyok, a tény az, hogy még most is csak a bevételeik mintegy 1%-át áldozzák erre a célra, vagyis a vállalatok tulajdonképpen reklámtevékenységet folytatnak annak érdekében, hogy zöldnek lássák őket az emberek. Ez azonban nagyon kevés, és egy elhatározás gyökeres változást hoz az iparág életében.

Lép az EU

Az EU elhatározása, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon - legalábbis, ha elfogadják a EuropianGreenDealmegállapodást, amire minden esély megvan. Amikor pedig ez megtörténik, akkor jön egy következő lépés, ami a pénzügyi szektort érinti.

Az Európai Beruházás Bank már most sem támogat semmilyen fosszilisenergiahordózókbainvesztáló projektet, vagyis innentől kezdve újabb kutak nyitására ez a bank már nem nyújt hitelt. Az EU célja pedig az, hogy így járjon el minden Európai bank. Ez pedig érdekes helyzetet teremt.

kép: fuelfreedom.org

Az olajcégeknek ugyanis lépni kell. A bevételeiket még most is szinte kizárólag az olajkitermelésből szerzik, de ehhez már nem kapnak több támogatást. A kitermelés pedig borzalmasan költséges dolog, amit saját zsebből még ezek a cégek sem tudnak sokáig fizetni, ráadásul a kereslet is várhatóan csökkenni fog - legalábbis ez a cél. A cégeknek tehát fordulniuk kell, ha nem akarnak tönkre menni.

Mivel a tevékenységi körükből a legnagyobb szeletet már nem finanszírozza senki,így,ha hasonlóan nagy bevételt akarnak - márpedig ki ne akarna – akkor a tőkét az energiaszektor más területeire lesznek kénytelenek átcsoportosítani, hiszen csak ezt finanszírozza meg a bank. Ez az egyensúlyozás pedig gyökeresen fogja átalakítani az olajipari vállalatok mindennapjait.

lead kép: grist.org

pénzolajFöldprofitbankember