Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Napelemet minden erkélykorlátra!

null

A napenergia kihasználása egyre nagyobb léptékben terjed. Nem csak ipari keretek között, hanem a magán rendszerek terén is. Illetve a kettő közt elhelyezkedő, társasházi rendszerek kiépülése is halad, itt azonban vannak olyan gondok, melyek megakaszthatják a folyamatot, de keseregni nem kell, hiszen ez is áthidalható!

Akaratakaratellen

Azt azért nem lehet mondani, hogy van olyan ember, aki nem akarja csökkenteni a rezsiköltségeit a napelemes rendszer telepítésével. Azonban ez sem éppen olcsó, még annak ellenére sem, hogy igényelhető rá kamatmentes hitel. A legtöbben mégis lépnek, és telepítenek, hiszen megéri, de ez a döntésegyes esetekbennem csak egy emberen múlik.

kép: hogstadaluminium.se

A társasházaknál a lakóknak bizony egyet kell érteni egy ilyen rendszer telepítésével, és ha a többség nem így tesz, akkor a tető kihasználatlan marad. De még ha telepítenek is, sokszor az áramköltségeket csak csökkenteni lehet vele, kiváltani nem, ami nem szimpatikus mindenkinek. Kicsia tető,és sok akarat egybehangzóan kell hozzá, vagyis a társasházi telepítés nem olyan egyszerű, mint egy családi ház esetében. De mit tehet a lakó, aki akkor is szeretne paneleket, ha mások nem?

Német megoldás

Ez a gond nem csak nálunk, hanem sok más országban is megvan, kisebb – nagyobb mértékben. Csakhogy, míg nálunk a telepítés ösztönzése kimerül a hitelezési megoldásokkal, máshol több alternatívát is kínálnak az embereknek.

Nem új lehetőség, de most kezd igazán terjedni a korlátra szerelhető napelem. Tulajdonképpen minden olyan lakásnál alkalmazható, ahol van erkély, és annak korlátját néhány órára éri a napsütés. Sem a felszerelése, sem az üzemeltetése nem bonyolultabb, mint a tetőre telepített társaié, sőt!

kép: omvarldsbevakning.byggtjanst.se

Hogy miért is lehet egy ilyen rendszer tökéletes megoldás a lakásban élőknek? Nem a közösből kapnak egy keveset, hanem saját maguk termelhetnek áramot, ami az egyedi mérőórás megoldásoknál ideális. Ehhez nem kell a többi lakó engedélye, maximum a ház külső megjelenésének apró változása miatt.

Nem utolsó sorban pedig az ilyen panelek több funkciót is ellátnak. Energiatermelés mellett azt is megakadályozzák, hogy az erkélyre bárki belásson, intimebb teret teremtve a tulajdonosoknak, és ez sem elhanyagolható szempont.

lead kép: ppam.se