Május 26. Vasárnap, Evelin

Nagyobb a videónézegetés karbonlábnyoma, mint álmaiban gondolná!

null

A környezettudatos élethez, a karbonlábnyomunk csökkentéséhez szükségünk van arra, hogy ismerjük a tényeket, és ne tévesszenek meg minket olyan kifejezések, mint a felhő szolgáltatás, melyről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy valahol a levegőben, csak úgy tárolódnak az adatok, melyek utána képesek vagyunk lehívni onnan, egyre több az adat, egyre nagyobb az internet forgalma, és ez bizony egyre nagyobb károsanyag kibocsátással is jár.

Felhő?

A felhőben való adattárolás esetében az elérési utak változnak, illetve még számos más részlet, az azonban nem, hogy ebben az esetben is szerverparkokban tárolódik az információ. Vagyis nem csak úgy a levegőben vannak az adatok, hanem működő, hőt termelő és energiát igénylő számítógépeken, melyek bizony jelentős környezetterhelést is jelentenek.

kép: Rene Wassenbergh EyeEm, via Getty Images

Az internet népszerűsége pedig egyre nagyobb, és ez csak nőni fog, méghozzá jelentősen. Nem csak a kapcsolattartás helyeződik át az internetes alapokra, hanem a szórakozás is, hiszen ma már asorozatokat, filmeket sem a tv-ben nézzük, hanem streaming szolgáltatással élünk, vagyis online nézzük a műsorokat. Ezek a szokások azonban azt eredményezik, hogy az utóbbi években az internet forgalma megháromszorozódott, és a teljes károsanyag kibocsátás 4%-ért már ez felel. Ráadásul 2022-ig az előrejelzések alapjánújraduplázódikmajd a forgalom, és persze ez sem jelenti még a végét a folyamatnak.

Nagy a gond?

Tulajdonképpen nem lenne gond az internettel, ha az energiát, amit felemészt a működtetése megújuló forrásból fedeznénk. Ez azonban ma még elenyészően kis százalékban valósul meg. Az sem segít a helyzeten, hogy sem az Amazon, sem a Google nem töri össze magát azért, hogy megújuló energia alapokra helyezze szerverparkjait, pedig ez a két cég a legnagyobb tulajdonos ebben az iparágban.

kép: copy21.com

És hogy mit is jelent a karbonlábnyom az internet esetében? Talán megfoghatóbb a kérdés, ha azt nézzük, hogy a kedvenc sorozatunk egyévadánakmegnézése mekkora kibocsátást eredményez. Azt gondolnánk, hogy sokkalkörnyezetbarátabbotthon maradni, és hétvégén megnézni egy évadot, ám ez nem egészen igaz. 900 percnyi sorozatnézés - ez 30 résznyi, egyenként 60 perces epizódot takar - nagyjából 70 kilométernyi autókázásnak felel meg egy átlagos autóval haladva. Ennél is döbbenetesebb az a szám, amit aDespacitoprodukál. A dalt több, mint 5 milliárdan nézték meg. A streamingnek köszönhetően eddig a sláger akkora áramfogyasztásért felel, mint 5 afrikai ország (Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Szomália, Guinea-Bissau, Sierra Leone) teljes éves fogyasztása.

Az internet megnyitja előttünk a világot, de ahhoz, hogy a világ meg is maradjon, ezt a szolgáltatást is – sok másikkal karöltve - mindenképpen megújulóenergiaforrásokrakell építeni, másképp nem működhet a dolog.

lead kép: eftm.com