Június 24. Hétfő, Iván

Metán ellen maszkot a tehenekre!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A co2 mellett a metán jelent igazán nagy kihívást a károsanyag-kibocsátás csökkentésének szempontjából. Az emberiség a húsfogyasztás mértékéből nem akar engedni, de a tehenek metántermelése aggasztóan magas.

Maszk

Bármennyire nevetségesen is hangzik, a kérődző állatok böfögése által a levegőbe került metán mennyiségénekvisszaszorításánakérdekében a kreatív fejlesztők egy speciális maszkot kreáltak.

kép: cowsignals.com

Egy brit startup cég a szarvasmarhák számára egy olyan maszkot fejlesztett ki, melynek segítségévelfel lehet fogni a böfögést, és szén-dioxiddá, valamint vízzé alakítani a metánt, ami a marhák orrán át jutna a levegőbe. Plusz pont jár a maszknak, amiért azt is jelzi, mennyi metánt alakított át. Erre azért van szükség, mert megállapítható, ha egy állat túl sok metánt termel, és akkor frissíteni lehet a vérvonalat.

És ez még nem minden! A maszk további hasznossegítségettud nyújtani a gazdáknak:beépítetthőérzékelőjének hála a lehető legjobb időpontot lehet megtalálni a fejésre, GPS nyomkövetőjesegítségévelinformációkkal szolgál az állat tartózkodásáról és szokásairól. Mindezeken kívül jelzi a marha egészségi állapotát, esetleges betegségét, ezáltal a megfelelő kezelés idejében elkezdődhet.

A termék még tesztelési fázisban van, ám szeretnék, hogy már jövőre a tenyésztők számára elérhető legyen.

Tényleges megoldás

Kérdés, hogy valóban az-e a megoldás a metánproblémára, hogy szájmaszkot húzunk a marhákra. Hiszen ez csupán áthidaló megoldás, a tényleges gondot, vagyis a nagyüzemi állattartás jelentette problémákat nem oldja meg. Ráadásul nem csak a marhák száján át távozik metán...

A világ sokféle megoldással állt már elő a hús helyettesítésére, mivel a gond lassantúlnőrajtunk. Az eddigi legígéretesebb lehetőségek aműhúskészítmények, melyek növényi alapúak, vagyis a metántermelést ki lehet velük küszöbölni, sőt, még a szén-dioxid megkötés is jelen van a termesztésnél.

Ha azonban valakinek nem fűlik a foga a műhúshoz, akkor marad a jól bevált rendszer, vagyis a húsfogyasztás visszafogása. Ez nem is olyan nehéz, mint hisszük, hiszen rengeteg variációban lehet a zöldségeket, tésztákat elkészíteni, ráadásul könnyebbnek és energikusabbnak is fogjuk magunkat érezni, ha egy héten “csak” 2-3 alkalommal fogyasztunk húst.

lead kép: JazzLove/Alamy Stock Photo