Június 19. Szerda, Gyárfás

Mennyibe is kerülne a teljes átállás a napelemekre?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Vajon hol tartunk a tiszta energiákra való átállásban? Mennyi napelemre lenne még szükségünk ahhoz, hogy végleg elbúcsúzhassunk a fosszilis energiahordozóktól - már persze, ha az energia tárolását is kielégítően meg tudjuk oldani? Egyáltalán, elegendő energiát adhat nekünk a Nap?

Energia

Hogy elegendő energiát ad-e nekünk a Nap egy összetett kérdés, hiszen nem csak azzal kell számolni, hogy magából az égitestből mennyi energia jut el hozzánk, hanem azzal, is, hogy ebből mennyit vagyunk képesek hasznosítani. Szerencsére a napelemipar hatalmas tempóban fejlődik, és egyes innovációk kapcsán már a 80%-os napelem kapacitásokat is lehetett hallani, de ezek vagy csak laboratóriumi adatok, vagy kivitelezhetetlenül drágák, esetleg csak vágyálmok.

kép: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

A realitás ma a 20%, vagy inkább az alatti kapacitás, de már ezzel is nagyon nagy eredményeket lehet elérni. Ha pedig a tárolás kérdését is sikerül megoldani – amit szintén rohamtempóban fejlesztenek – akkor a Nap annyi energiával lát el minket, amivel nem is tudnánk mit kezdeni. Csak hogy érteni lehessen: az emberiség a múlt évben 18terawatt. Ez bizony hatalmas szám, de koránt sem akkora, mint amit a Nap képes biztosítani. Az emberiség igényei nem kicsik egy évre, de a Nap 174petawatt energiát ad. Igaz, ennek egy része visszaverődik a légkörről, egy részét elnyelik afelhők,stb. Tulajdonképpen egy bonyolult számítás révén kikalkulálható, hogy egyetlen óra alatt több energia érkezik bolygónkra a Napból, mint amennyit egy év alatt felhasználunk.

Napelemek

Jelenleg a világon mintegy 600 millió négyzetméternyi napelem található. Ezek 700TWhenergiát képesek termelni, ami 0.55 TW energiát jelent. Egy kalkuláció alapján már azt is tudjuk, hogy nagyjából 360 000 négyzetkilométernyi területre lenne szükségünk ahhoz, hogy elhelyezhessük azt a mintegy 50 milliárd napelemet, mely a teljes energiaszükségletünket képes lenne fedezni. Ez pedig közel 4magyarországnyiterület, vagyis ettől még messze vagyunk.

kép: trip-expert.com

A ráfordított összeg sem kevés. A már említett kalkuláció úgy számol, hogy ahhoz, hogy ezt a gigantikus számú napelemet telepíthessük - már ha találunk hozzá helyet – 63kvadrillió dollárra lenne szükség.

Ezekből az adatokból jól látható, hogy nagy valószínűséggel nem a mostani termelékenységgel, és nem a mostani árakon fogjuk tudni megvalósítani a teljes átállást. Ezt a képet persze még árnyalja számos tényező, mint például az is, hogy nem csak a Nap energiájára tudunk támaszkodni.

lead kép: saltpepperspeak.blog