Május 23. Csütörtök, Dezső

Még mi is tanúi lehetünk az Amazonas-ökoszisztéma összeomlásának

null

A klímakatasztrófát tagadó emberek száma mára egyre kevesebb. Ugyanakkor még most is sokan vannak azok, akik szerint ez az egész “hiszti” a klíma körültúlzó, és olyanok is, akiket egyszerűen nem érdekel a téma, mivel ez az ő életüket már egyáltalán nem befolyásolja. Nos, ez bizony nem igaz, ahogyan arra egy friss tanulmány is rámutat.

Már a mi életünkben

Bizony, nem csak azzal kell számolni, hogy 20-30 éven belül vígan termeszthetünk narancsot a kertünkben, vagy a leander vadon nő majd az utak mellett. Ennél lényegesen nagyobb is lehet a gond, amivel szembe kell néznünk, még ebben az életben.

kép: greenandgrowing.org

15 éven belül ugyanis összeomlik majd a nagy korallzátony ökoszisztémája, 50 éven belül pedig követi az Amazonas, ami olyankatasztrofáliscsapást jelent a biodiverzitásra, melyet a bolygó ugyan kiheverhet, mi azonban valószínűleg már nem.

Tanulmányok és ellenpontok

A fenti állítások bizony erősek, de nem alaptalanok. A tanulmány vezetője John Dearing professzor, a Southamptoni Egyetem munkatársa és csapata hosszas elemzések után tették csak meg kijelentéseiket, melyeket a NatureCummonicationsfolyóiratban publikáltak. A kutatók több kisebb és nagyobb ökoszisztémát is vizsgáltak, melyekből azt a következtetést vonták le, amit fent olvashattunk. Tény, hogy a nagyobb rendszerek összeomlása lassabb pusztán a méreteik miatt is, de ez csak addig igaz, amíg el nem érik a fordulópontot. Ha ez megtörténik, az események jelentősen felgyorsulnak, és az összeomlás nagyon gyorsan bekövetkezik.

kép: Matt Zimmerman

A kutatás összesen 42 ökoszisztémát vizsgált. 4 szárazföldit, 13 édesvízi és 25 tengeri rendszert. És éppen ez az, ami miatt sokan támadják az eredményeket. Más kutatók nem azzal nem értenek egyet, hogy az összeomlás bekövetkezhet, csupán az időpontját vitatják. Ezt pedig arra alapozzák, hogy a kutatás zömmel a vízi rendszerek vizsgálatán alapszik, ebből pedig nehéz lenne hosszú távú következtetéseket levonni egy olyan hatalmas és bonyolult rendszer esetében, mint amilyen az Amazonas.

lead kép: Ulet Ifansasti Getty Images