Június 13. Csütörtök, Anett

A homokos tengerpartok egy része teljesen eltűnhet a következő évtizedekben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Közös Kutatóközpont (Joint Research Centre) által kiadott tanulmány szerint, a világ strandjainak a fele eltűnhet a part menti erózió miatt. Ez a folyamat a múltban is folyamatosan jelen volt, de mivel a tengerpartok környezete kifejezetten dinamikus, így mindig tudott alkalmazkodni a változó helyzetekhez. Azonban, ha a jövőre tekintünk, a fokozott emberi tevékenység és a változó klíma befolyásolásával már nem biztos, hogy minden terület képes alkalmazkodni a majd újonnan kialakult helyzetekhez.

A homokos tengerpartok kifejezetten népszerűek az emberek körében és e mellett fontos élőhelyet is biztosítanak az állatok számára. Ezenkívül rendelkeznek egy úgynevezett puffer zónával, ami lényegében védőövezetként szolgál a hullámok és az áradások ellen, így védve a part menti ökoszisztémát.

pemsea.org

Mint ahogy már fentebb is lett említve a homokos part egy rendkívül dinamikus környezet, ami kifejezetten jól alkalmazkodik a változó hullámokra, a tengerszint emelkedésre és a különböző szélviszonyokra is, viszont az emberi jelenlét miatt már kevésbé tud érvényesülni ez a jellemzője. A tengerpartok árapály szint feletti területei egyre inkább beépülnek, így elvesztik azt a lehetőségüket, hogy képesek legyenek visszaállni eredeti formájukba az eróziós folyamat után. Továbbá a folyami gátak megjelenésének hatására (amik visszatartják az üledéket), már most elkezdődött a partok nagy részének erodálása, hiszen az üledékszállítás lenne az, amely természetesen módon biztosítaná a partok helyreállását. Ez az egész folyamat pedig csak felgyorsulhat a tengerek szintjének növekedésével.

A következő 30 évben az erózió a homokos partok 13.6 %-át moshatja el, de ha a beépítettség csak tovább nő, akkor a század második felére a partok 25.7 %-át elmoshatja. A nagy számok ellenére a modellek még mindig nem a legrosszabb forgatókönyv esetével dolgoztak.

nature.com (A várható változások a partvonalakban méter szerint, 2050-re és 2100-ra RCP 4.5
(mérsékelt forgatókönyv) RCP 8.5 (legrosszabb forgatókönyv) szerint.)

nature.com (2050-re és 2100-re várható változások RCP 4.5 (mérsékelt forgatókönyv) és RCP 8.5 (legrosszabb forgatókönyv) szerint.)

A laposabb vagy a kevésbé karbantartott partokat a változás sokkal jobban érinti, mint a meredekebb, mesterségesen karbantartott részeket. Az előrejelzések szerint Ausztrália (14 849 km) és Kanada (14 425) lesz a legérintettebb ország, de a legtöbb nagy strand országtól függetlenül legalább 100-200 méterrel szűkül. A szakértők szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való gyors fellépés segíthet csökkenti a károkat.

Szerencsére vannak biztató jelek, mivel az Európai Bizottság és más világszervezet több olyan irányelvet is közzétett, ami segíthet mérsékeltetni a partok erózióját, viszont ezek nagy többségben jelentős mennyiségű költségvetést igényelnek, ami miatt elsősorban a szegényebb országok hátrányba kerülhetnek.

lead kép: tripadvisor.com