Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Úgy tűnik, Kanada sem gondolja olyan komolyan a környezetvédelmet ...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy ország vezetése nagyon sokat tehet azért, hogy az adott terület milyen környezetvédelmi álláspontot képvisel. Ezt nagyon jól mutatja az USA példája, ahol egyre másra tűnnek el azok a törvények és rendeletek, amik a környezetet védenék. Most azonban Kanada készül olyan lépésre, mely elszomorító.

A környezetvédő Kanada...

Kanada a világ népességének csupán 0.5%-át adja, holott egy igen nagy területű országról van szó. Ez azonban nem akadályozza meg az országot abban, hogy néhány év múlva a kiemelt szennyezők közé “küzdje” fel magát.

kép: mining.com

Nagy igazság, hogy igazán akkor ismerünk meg valakit, ha egy lehetőséget tolunk elé. Hiába a környezetvédelem, az elkötelezettség és az ígéretek, a pénz jellemzően sokkal erősebb érv. A kanadai emberek szeretik a természetet, és éppen ezért egy olyan kormánynak szavaztak bizalmat, mely kiemelten kezeli a környezetünk védelmét, minden szempontból. Legalábbis ez volt az ígéret, de a gyakorlat most egészen mást mutat.

Pénz beszél...

Kevesen tudják, de Kanada a világ harmadik legnagyobb olajkészletével rendelkező országa. A megújuló energiák korában, a klímakatasztrófa árnyékában egy ilyen ország is elfordul a fosszilis energiahordozóktól, legalábbis ezt várnánk el tőlük,igéreteikalapján. Most azonban a kormány a következő hetekben jóváhagy egy új olajhomok bánya projektet, mely 2060 –banis vígan működni fog.

kép: energytoday.net

Az olajhomok nem csak különösen szennyező anyag, de a kitermelése is borzalmas pusztítással jár együtt. A tajga erdőségei azonban most még nem érnek annyit, mint az olaj, így dacára annak, hogy a kanadai kormány harsogja magáról, hogy klímasemlegessé kíván válni, azért hosszú évtizedekre tervezi azt is, hogy fosszilis energiahordozókra támaszkodik majd a gazdaságuk. Ez pedig kicsit olyan, mintha egy alkoholista állítaná, hogy már nem iszik, de azért 40 évnyi konyakkészletet halmozna fel a pincében - ahogyan azt a The Guardian megfogalmazza. Az ember szeretne hinni az alkoholistának, de a konyakot látva minimum kétségei támadnak az igazmondás felől.

lead kép: pixtale.net