Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Teljesen megváltozhat a csapadékviszony az Északi-sarkon

Éghajlat
2020. február 14. 13:00
null

Az éghajlat melegszik, ez pedig különösen igaz az Északi-sarkvidék területeire. A melegedés hatására megnövekszik a sarkvidéki párolgás és elősegíti a tengeri jég gyorsabb csökkenését. Ezek a folyamatok az átlagos csapadék mennyiség növekedéséhez járulnak hozzá, viszont a csapadék növekedése mellett még nagyon fontos sarkvidéki éghajlatot alakító tényező a csapadék ingadozása.

theaustralian.com

Egy új kutatásban tudósok egy csoportja a várható ingadozásra futtattak le éghajlati modell szimulációkat, amiből kiderült, hogy a csapadék fluktuációja a jövőben az északi-sarkon hirtelen növekedni fog az Északi-sark felé mozgó nedves légtömegek miatt.

Ez a folyamat éles ellentétben áll az átlagos csapadékmennyiség változásához köthető jelenségekkel, hiszen még a mennyiséget a lokális folyamatok alakítják, addig az ingadozást a különféle légköri folyamatok befolyásolják. Ennek belátása nagyon fontos volt a modellek megfelelő futtatásához.

phys.org

A kutatók szerint az eredmények arra engednek következtetni, hogy a sarkvidéki nedvesebb évszakok a jövőben sokkal inkább csapadékosabbá válnak, ami nem csak az átlagos csapadékmennyiségben, hanem a csapadék ingadozások erőteljes megváltozásában is megnyilvánul. Ez azért fontos, hiszen általánosságban, ha van egy különösen száraz-nedves vagy hideg-meleg év (tehát szélsőségek sorozata), akkor ez sokkal inkább kiterjedt hatásokat generálhat, mintha egymást követő normál évek sorozata menne végbe. Az Északi-sarkvidéken pedig az éghajlatváltozás, beleértve a változékonyságot is, sokkal szignifikánsabban érvényesül, mint a világ többi részén. Ez azt eredményezheti, hogy a sarkvidéken bekövetkező változékonyság, akár a mérsékelt övre is erőteljes hatással lehet.

lead kép: redbookmag.com

változékonyságészaki-sarkcsapadékéghajlat