Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Nem okoz különösebb bajt a fagyott talajból szivárgó metán

null

Nemrégiben több hír is érkezett azzal kapcsolatban, hogy apermafroszt, vagyis az örökké fagyott talajjal fedett régió a melegedés hatására metánt bocsát ki. A tudósok mintegy 2 millió szivárgó pontot azonosítottak, és ezek közt még nem is említettük a tengerek fenekén szivárgó metánt. Egy tanulmány azonban megnyugtatja a kedélyeket az erősen üvegházhatású gázzal kapcsolatban.

Jön a metán

A metánnal nagyon óvatosan kell bánni, hiszen sokszorta erősebb üvegházhatású gáz, mint a co2, vagyis erős katalizátora lehet a klímakatasztrófának is. Ráadásul a metán nagyon sok helyről származhat.

kép: bp.com

Az állattenyésztés területén is meg kell harcolni ezzel a gázzal, hiszen metánt termelnek a kérődzők is, nem is kis mennyiségben. De a metán az ősi légkörben is nagyobb mennyiségben volt megtalálható, melynek egy jelentős része “eltemetődött” afagyotttalajban és a tengerekben.

A klíma melegedése azonban képes felszabadítani ezt az elfeledett metán mennyiséget, mely a félelmeink szerint olyan lökést adhat a klímakatasztrófa kibontakozásának, melyet nem vagyunk képesek kivédeni.

Vizsgálatok

Bár azt megállapították, hogy szivárog a metán, a tudósok azt kevésbé vizsgálták, ez mekkora mennyiséget jelent. ARochesteriEgyetem szakértői aSiencecímű tudományos lapban számoltak be felfedezésükről. Az Antarktiszon lévő Taylor-gleccser mélyéről begyűjtött mintákat vizsgálták. Az ősi levegő buborékok formájában maradt meg a jégben, így ezekből mintát véve tudták a következtetéseiket megtenni a tudósok.

kép: cosmosmagazine.com

Arra jutottak, hogy bár való igaz, hogy a metán koncentrációja magasabb ezekben a mintákban, a felszínre csak nagyon kis mennyiség jut el belőlük. Mind a tengerekben, mind apermafrosztbana haladásuk közben baktériumok oxidálják a metánt, így az a mennyiség, mely ténylegesen kijut a levegőbe, már nem okoz számottevő változást a klímában. Annak melegedéséért egyedül mi, emberek vagyunk a felelősek, és bár igaz, hogy a Föld egy melegedő stádiumban van, mi erre a melegedésre erősítünk rá durván. A tudóscsoport kiemelte, hogy nem a természetes folyamatok miatt kell aggódni, hanem azért, amit mi, emberek generálunk.

lead kép: sierraclub.org