Április 20. Szombat, Tivadar

Napelempark teszi lehetővé a növénytermesztést a sivatagban

Éghajlat
2020. február 15. 15:00
null

Ha azt mondjuk, sivatag, az ember képzeletében végtelen homokmezők, és tevekaravánok jelennek meg. Pedig nem minden sivatag ilyen. A Góbi, mely Mongólia hatalmas sivatagos területe például inkább hasonlítható a holdhoz, mint a homoktengerhez.

A Góbi-sivatag és ami benne van

A többnyire köves tájon azt sem lehet mondani, hogy élet sem lenne. A sivatagos, félsivatagos területeken különböző növény és állatfajok élnek, méghozzá igen nagy számban. Termelésre azonban így sem alkalmas a terület, mivel a Himalája hegységei felfogják a felhőket, melyek így nem képesek esőt juttatni a területre - ez vezetett a sivatag kialakulásához is.

kép: indy-guide.com

Ám ha felhők nincsenek, akkor a napelemparkoknak bizony helye van, méghozzá igen nagy léptékben. A Góbi-sivatag ebből a szempontból már ideális hely, hiszen, ha homoktenger lenne, akkor a napelemeket állandóan takarítani kellene, és egy erősebb viharban akár el is süllyednének a homokban. De a napelemeknek van egy másik nagy előnye, ez pedig az árnyék.Energia és élet

Energia és élet

Már volt szó róla, hogy a napelemek nem csak energiatermelésre alkalmasak, egy csodálatos “melléktevékenységük”, hogy ideális körülményeket teremtenek az élet számára, mivel árnyékot vetnek a forró területeken. Ez nincsen másként a Góbi-sivatag területén sem, ahol 2 millió napelem veti az árnyékot. Persze víz ettől még nemigen van, vagyis, ha hasznosítani is szeretnék az így ajándékba kapott területet, akkor öntözni is kell.

Ez azonban a kisebbik gond, meg is oldottákainnentől kezdve pedig Kína egy igen érdekes termelési területe alakult ki. A napelemek alatt ugyanis hatalmas mennyiségben termelik a tőzegáfonyát, mely nem csak kitűnő élelemforrás, hanem nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is.

kép: flowerbulbsinc.co.uk

A tőzegáfonya termelése 2100 hektáron folyik, legalábbis jelenleg, mivel a területet fejlesztik. Hozzákapcsolnak egy újabb napelemparkot, mely a meglévő 670 MW teljesítményt 1.3 GW-ra tolja fel, és a tőzegáfonya számára is újabb területeket tesz elérhetővé. Így pedig egy igen előnyös árukapcsolás jön létre: nem csak energiát, élelmet is lehet termelni a sivatagban, méghozzá hatékonyan!

lead kép: inhabitat.com

klímasivatagnapelemélelememberenergiaélet