Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Már a G20 is fél a klímakatasztrófától

Éghajlat
2020. február 29. 15:00
null

Bár az USA kézzel-lábbal hadakozik ellene, egyre több nemzetközi szervezet hirdet vészhelyzetet, vagy ad ki riasztást a klímakatasztrófa miatt. DonaldTrumpkormánya, bár ellenáll, hatalma azért nem akkora, hogy képes legyen szembe menni a G20 országokkal, melyek most riasztást adtak ki.

Észhez tértek?

A G20 riasztása azért fontos, mert köztük sok ország gazdagságát és hatalmát az olaj jelenti. De azért kár lenne arra gondolni, hogy az eddigi olajnagyhatalmak most aztán elzárják a csapokat, és igyekeznek karbonsemlegesen élni. A riasztás sem a klímakatasztrófára magára vonatkozik, hanem annak a pénzügyi szektorra gyakorolt hatása miatt került kiadásra.

kép: facebook.com

Lényegében arról van szó, hogy a G20 most hivatalosan is elismeri, hogy a gazdaságra komoly hatást fog gyakorolni a klímakatasztrófa. Ennek a riasztásnak a kiadása már egy ideje váratott magára, bár igen egyértelműen meg lehetett fogalmazni, hogy összegszerűen mekkora károkat okozhat a klíma melegedése. Nemrégiben az USA olyan viharrendszerrel találkozott, mely 19 tornádót termelt ki pár nap alatt, de végig nézhettükDorianpusztítását, vagy éppenCiara erejét, mely már Európára is komoly hatást gyakorol. Ugyancsak jelentős anyagi veszteségekkel járt az Ausztrál tűzvész, hogy az Amazóniát sújtó lángtengerről ne is beszéljünk.

Mi lesz a következmény?

ASzaud-Aránbiábantartott megbeszélésen nem csak a G20 országok pénzügyminiszterei, hanem a pénzügyi ipar legnagyobbjai, a központi bankok vezetői is részt vettek. A lépésnek tulajdonképpen a haszna az, hogy a pénzügyi szektor meg fogja vizsgálni, miképpen járhat jobban: ha továbbra is finanszírozza az olaj és gázipar tevékenységét, vagy ha a klímakatasztrófa megállítása mellett teszi le a voksát.

kép: english.thesunrisetoday.com

Természetesen adöntésebben az esetben is a haszon tükrében történik majd meg. Ez alapvetően nem szép dolog, hiszen lassan az egész emberiség küzd a klímakatasztrófa ellen, míg a pénzügyi szektor csak latolgat, ám a mérleg elve itt is érvényesül. Abban a pillanatban, ahogyan a klímakatasztrófa megállítása pénzügyileg jövedelmezőbb, mint az olajipar támogatása, a világ gyorsan és gyökeresen fog átalakulni. Remélhetőleg ez a pillanat egyre közelebb kerül.

lead kép: chinaswad.com

pénzklímaG20Földembergazdaság