Május 25. Szombat, Orbán

Klímasemleges akar lenni a BP olajtársaság. Igen, jól olvasta...

Éghajlatklímaolajco2BPbenzindiesel
2020. február 18. 08:00
null

A nagyvállalatok kénytelenek egyre zöldebbé válni. Ennek oka nem csak a vásárlók, vagyis a bevételüket generáló közönség részéről érkező nyomás, hanem a befektetők igényei is. Hiszen egyre nagyobb üzlet, egyre több profitot hoz a környezettudatosság a világon.

Zöldít a BP

Igen, akármilyen furán is hangzik, a világ nagy olajvállalatai is a zöldítés felé indulnak. Elsőnek a Shell lépett, és sokáig nem is nagyon volt, aki követte volna. Most azonban a világ 20 legszennyezőbb vállalata közül a BP jelentett be komoly változtatásokat.

kép: cnbc.com

Az új vezető, BernardLooneynyilatkozott arról, hogycége2050-re klímasemlegessé kíván válni. Ez pedig alegambiciózusabbelképzelés, melyet az olaj és gázipar területéről láthatunk. Ehhez döbbenetes mennyiségű pénzre lesz szükség, de várhatóan a hatása is legalább ennyi, illetve még több pénzt hoz majd a konyhára.

Zöld olaj?

Ahogyan azt írtuk, furán hangzik egy olajtársaság szájából a zöldítés. Ez ugyanis egy durvaoximoron. Hogyan lehetne zöld egy cég, melynek bevételei attól függenek, hogy a közlekedés mennyire támaszkodik a fosszilis energiahordozókra? Hiszen csak az emlegetett közlekedés önmagában felelős közel 30%-nyico2 kibocsátásért a világon! Vagyis ez a zöldítés hasonló, mint amit afastfashiondivatláncok csinálnak.

kép: hu.pinterest.com

A karbonsemlegesség kérdését is érdemes lenne egy kicsit boncolgatni. Lehet-e egy cég karbonsemleges, ha az, amivel kereskedik az egyik legfőbb co2 kibocsátó a világon? A karbonsemlegességhez hozzá kell-e tartozzon az is, hogy felelősséget vállal a termékéért az adott vállalkozás? Ez a kérdés a levegőben fog lógni, hiszen megválaszolása túlságosan sok problémát vetne fel. Így hát addig is marad a kisebb siker – mert legalább tesznek valamit – ami inkább csak marketing szempontból jelentős.

A valódi zöldítéshez ennél jelentősebb lépésekre lenne szükség, de nem csak az olajipari vállalkozások területén. Hiszen hiába iktatjuk ki a gázolajjal és a benzinnel közlekedő járműveket, ha képtelenek vagyunk megújuló forrásból fedezni az így hatalmasat ugró áramigényt. Vagyis a lépések összehangolt, és durva rohamára van szükség.

lead kép: wired.com