Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Földünk egyik éghajlat alakító jelensége az indiai-óceáni dipólus

Éghajlat
2020. február 17. 17:00
null

A Földön sok globális tényező és hatás van jelen, ami befolyásolja az éghajlatunkat és az időjárásunkat. Ezek nagy része elsősorban az óceánokból származik. Az egyik ilyen az indiai-óceáni dipólus (Indian Ocean Dipole – IOD), ami a tengerfelszín hőmérsékletének szabálytalan oszcillációja. Sok helyen az El Niño és a La Niñahoz hasonlítva az Indiai Niñonak nevezik.

Ahogy a neve is jelzi, az Indiai-óceánon fejti ki hatását két pólussal. A keleti pólus az indonéziai Szumátra környékén a nyugati pólus pedig az Indiai-óceán nyugati medencéjének a részében található.

severe-weather.eu

Az IOD Ausztrália éghajlatának egyik fő mozgatórugója. Maga a jelenség 3 szakaszból állhat, mivel az IOD lehet semleges, negatív és pozitív. Az események leggyakrabban májusban és júniusban kezdődnek el, a csúcsuk augusztus és november között van, majd gyorsan leépül a tavaszi monszun déli féltekébe való megérkezése során. Szélsőséges esetekben ezek a hónapok kitolódhatnak és extrémebb hatásokkal társulhatnak.

Semleges IOD fázis esetén:

Abban az esetben, ha Csendes-óceánból származó víz folyik az Indonézia szigetei között, akkor az Indiai-óceán hőmérséklete csak csekély mértékben változik, viszont arra elég, hogy a Csendes-óceán vize Ausztrália északnyugati részén tartja a melegebb hőmérsékletű vízfelszínt. A levegő e terület fölé fog emelkedni, majd az Indiai-óceán nyugati felére fog mozdulni. A folyamat során az egyenlítő mentén nyugati irányú szelek alakulnak ki. A trópusi Indiai-óceánon az átlaghoz közeli hőmérsékleti értékek lesznek, ezáltal nem okoz jelentős változást Ausztrália és az érintett területek időjárásában.

bom.gov.au

Pozitív IOD fázis:

A pozitív fázis esetében, a nyugati szelek az egyenlítő mentén gyengülnek, ami lehetővé teszi Ausztrália északnyugati részén lévő melegebb víz eljutását Afrika felé. Ennek eredményeképp keleten, a mélyből feljövő hideg víz kerül az eredetileg melegebb tengervíz helyére. Ez pedig beállítja a hőmérsékleti különbséget, mivel keleten a víz hőmérséklete az átlagnál hidegebb, nyugaton pedig a víz hőmérséklete az átlagnál melegebb.

bom.gov.au

Ez általában azt jelenti, hogy Ausztrália északnyugati részén az átlagnál kevesebb a nedvesség, míg Afrika keleti partjainál az átlagnál több. Az előbbi esetben aszályokkal és erdőtüzekkel kell számolni, még az utóbbi esetben az áradások és a földcsuszamlások okozhatnak veszélyt.

Negatív IOD fázis:

A nyugati szelek ebben az esetben felerősödnek lehetővé téve a melegebb víz felgyülemlését az Indiai-óceán keleti részében. Lényegében a pozitív IOD fázis megfordított esete, mivel ebben az esetben a keleti részen az átlagnál melegebb az óceán, a nyugati részen pedig az átlagnál hidegebb.

bom.gov.au

A jelenség időjárásra gyakorolt hatása pedig, hogy a negatív IOD rendszer az átlagnál több nedvességet biztosít Ausztrália északnyugati részén, míg az Indiai-óceán nyugati oldalán az átlagnál kevesebb nedvességet biztosít.

Összességében a pozitív és a negatív IOD rendszer, mint folyamatban és mint időjárásban is fordítottja egymásnak.

lead kép: rowtheindianocean.com

vízóceánéghajlatosszcillációindiai-óceán