Március 3. Vasárnap, Kornélia

A koronavírus miatt lényegesen csökkent Kína károsanyag kibocsátása

Éghajlat
2020. február 23. 13:00
null

Kína az az ország, mely az egyik legnagyobb gazdasági fejlődést képes felmutatni. Emellett lakossága is hatalmas, természetesen a top 3-ban is benne van. A termelés és a sok ember pedig azt is eredményezi, hogy a legszennyezőbb ország a világon - dacára, hogy a legintenzívebben fejlődő napelem-iparral rendelkezik.

Csapás

A koronavírus megjelenése tragikus következményekkel jár Kínában. Akaranténok, és az általános pánik sem tettek éppen jót, de maga a vírus is komoly problémákat, és sajnos sok halálesetet is hozott magával.

kép: nytimes.com

A járvány kitörése egy olyan időszakban történt, mikor Kínába egyébként is visszatérnek azok, akik más országokban élnek, mivel éppen a holdújév időszakában robbant ki a járvány. Mivel még mindig nem vagyunk túl a betegség terjedésén, és várhatóan csak nyáron leszünk képesek teljesen megfékezni azt, addig Kína számára nem csak az emberi veszteségeket kell elviselni, hanem a gazdasági hanyatlást is, hiszen rengeteg helyen kényszerszünetet rendeltek el, a járvány megfékezésének - lassításának érdekében.

Kevesebb munka – kevesebb kibocsátás

A tavalyi év hasonló időszakának kibocsátási adatai döbbenetesen nagyok. A holdújévi ünnepségeket követően 400 millió tonna volt a kibocsátás, de február 3 és 16 közt is elérte a 300 millió tonnát. Ezeket az adatokat vetette össze a mostani időszak kibocsátásaival a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA).

kép: newscientist.com

A tanulmányban rámutattak arra, hogy a gazdasági visszaesés bár szörnyű okokra vezethető vissza, a kibocsátási adatoknak jót tett. Az idei év hasonló időszakában legkevesebb negyedével, vagyis 100 millió tonnával esettvisszaa co2 kibocsátás, és persze más gázok levegőbe jutása is mérséklődött. Az ipar megtorpanása bizony érezhető, nem csak a termelési adatokban, hanem abban is, hogy tisztább és élhetőbb légkör jött létre a területen. Elkeserítő, hogy egy ilyen jó hírhez egy olyan borzalmas esemény kellett, mint egy járvány kirobbanása, mely az egész világot fenyegetheti.

lead kép: edition.cnn.com

pénzklímaKínaembervírusgazdaságtermelés