Június 21. Péntek, Alajos

Megérkezett a napkemence, mely az építőiparnak igazi kincs

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napenergia felhasználása folyamatosan fejlődik, egyre jobban és egyre többféleképpen vagyunk képesek hasznosítani azt, ráadásul nemrégiben egy igen fontos áttörést is sikerült elérni, mely jelentősen képes lehet csökkenteni a károsanyag-kibocsátást a bolygón.

Napenergia

Ha ez a szó előkerül, akkor a legtöbben rögtön a napelemekre asszociálnak, pedig nem csak ez a szegmense létezik a Nap felbecsülhetetlen energiájának felhasználására.

A panelek segítségével képesek vagyunk a napenergiát árammá alakítani. De gőz fejlesztése révén is hasznosíthatjuk az éltető égitest beérkező fényét. Ehhez olyan naperőműre van szükség, mely a fényt - és ezáltal a Nap energiáját - koncentrálja egyetlen pontba.

kép: materialdistrict.com

Ez utóbbi technológia azonban nem csak és kizárólag gőz fejlesztésére lehet alkalmas. AHeliogennevű cég jó ideje azon dolgozik, hogy extrém magas hőmérsékletet legyen képes előállítani kizárólag a napenergia segítségével. Most pedig megszületett az áttörés.

1000°C

Egy napkemencében sikerült 1000°C-os hőmérsékletet generálni, ami hatalmas előrelépést jelenthet a károsanyag kibocsátás csökkentésében.

Ehhez tudni kell, hogy az ipar azon szegmensei a legszennyezőbbek, melyek termékeik előállításához igen magas hőmérsékletet használnak. Ilyen például a betonipar is, mely önmagában felelős a globális szén-dioxid kibocsátás 7%-ért (összehasonlításképpen az autók a világon összesen 6%-ért felelősek, míg a repülés 2%-ot tudhat magáénak). Ennek a tetemes kibocsátásnak az egyik fő összetevője a fosszilis energiahordozókkal üzemeltetett kemencék, melyeket a mostani áttörés feleslegessé tehet.

kép: interestingengineering.com

Külön jó oldala az innovációnak, hogy alkalmas lehet a nagyüzemi hidrogéngyártásra is, mely komoly energiatároló kapacitás eredményez, hiszen a hidrogén könnyen ég, magas hőfokon, és égésterméke a víz. Vagyis rögtön két problémára is megoldást jelent, hiszen a keletkező víz sok más régióban is felhasználható lenne. A BillGatesáltal is támogatott cég a teszteléseket végzi, és remélhetőleg rohamtempóban váltja majd ki az áttörésük a fosszilis üzemanyagú kályhákat.

lead kép: vox.com