Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Akár az egész épület is termelhet energiát

Éghajlat
2020. január 04. 11:00
null

Napelemek mindenütt. Atetőkön, a házak oldalain, a gátakon, és persze olyan területeken, amik nincsenek mezőgazdasági termelés alá vonva. De még ez is kevés. Sok esetben ugyanis egy épület energiaigénye nagyobb, mint amekkora tetőfelület a rendelkezésére áll.

Mit és hova?

A tető napelemekkel fedése ésszerű döntés, ma már szerencsére a legtöbben élnek is vele. Ez különösen igaz az irodaépületek esetében, hiszen ezek energiaigénye igen nagy. Csakhogy itt van egy kis gond. Ezekben a tornyokban jellemzően irodák vannak, ahol szükség van a fényre. Ezért, valamint amutatósságamiatt az ilyen épületek többsége szinte teljesen üveggel van fedve, vagyis igen kevés hely marad a falakon a napelemek számára.

kép: meee-services.com

Pedig egyre inkább követelmény lesz az, hogy minden épület termelje meg a maga energiaszükségletét, ami viszont ebben az esetben még nem kivitelezhető. de ahol igény jelentkezik, ott előbb vagy utóbb a kínálat is megjelenik, és ez nincsen másképpen most sem.

Üveg vagy napelem

Dél-koreai kutatóknak sikerült elérni, hogy a napelemekáttetszőeklegyenek. Ehhez ráadásul nem is valamilyen különleges anyagot használtak. Az alapja a napelemeknek ugyan az a nagyjából 200 mikrométer vastag szilikonlap, mely a hagyományos napelemekben is van. A változtatás csupán annyi, hogy ezen a felületen 90-100 mikrométer nagyságú lukakat ütöttek, rendezetten, így képesek voltak elérni, hogy a fény látható spektruma törés nélkül jusson át rajta. Érthetőbben: a napelemen gyakorlatilag át lehet látni, olyan, mintha sötétített üvegen néznénk keresztül.

kép: extremetech.com

Sajnos azonban vannak még áthidalandó feladatok. Az egyik, hogy minél több fény jut be a napelemen keresztül, annál rosszabb az áramtermelése. A másik pedig éppen ez a bizonyos termelés, mivel az áttetsző napelemek hatékonysága jelenleg 20%-os átláthatóság mellett 12% körüli (30%-os átláthatóságú a jelenlegi legsötétebb engedélyezett üveg az autókon) ez pedig kevés, hiszen nagyon sötét irodát eredményezne alacsony áramtermelés mellett. Az arány javításán már dolgoznak a kutatók, és remélhetőleg gyorsan megoldást is találnak rá, hiszen igény mindenképpen lenne az újdonságra.

lead kép: pxhere.com

klímaablaknapelememberenergiavárosiroda