Május 23. Csütörtök, Dezső

A napelem is lehet extra mutatós

null

A napelemek hasznosak, energiát termelnek nekünk, általuk a természet tovább élhet, és még a klímakatasztrófa ellen is van némi esélyünk. Hogy szépek-e? Ez meglátás kérdése, mindenesetre nem ezek a legmutatósabb elemek egy házon.

Divat

Kár lenne lebecsülni az esztétikus megjelenés erejét, még akkor is, ha a Bolygó megmentése, vagy éppen a spórolás a cél. Az esztétikum olyasmi, amiről az ember elsőre könnyen lemond, ha nagyon szeretne valamit, ám később egyre inkább hiányolja, míg végül eljut oda, hogy inkább rákölt, vagy kompromisszumot köt, csak mutatósabb lehessen a környezete.

kép: myenergyskin.nl

Ez sajnos a napelemek esetében is igaz. A letisztult kinézet sok esetben nem egyeztethető össze az emberek ízlésével. Ez nem is gond addig, míg a napelemek a tetőn kapnak helyet, hiszen így nem kell állandóan azokat nézni. Ha azonban a technológia irányát nézzük, akkor már nincsen olyan messze tőlünk az sem, hogy a házak homlokzata is napelemekkel legyen fedve. Ez pedig már gondokat okozhat, hiszen egy toronyházon kizárólag üveget látni jól mutat, egy épület esetében, sok egymás mellett azonban már zavaró lehet.

Napelem, kicsit másképp

AMyEnergySkinholland vállalat felkért kétdesignert, aKiki&Jost, hogy tervezzenek olyan napelemcsempéket, melyeket a házak homlokzatán is hatékonyan lehet alkalmazni, ugyanakkor esztétikusak is.

kép: myenergyskin.nl

A duó 8 eltérő mintázatú alkotással rukkolt elő. Ezek közül kettő tetőcserép formájában használható, a többi azonban kifejezetten a homlokzatra való. Bár ezzel sem lehet mindenki ízlését kielégíteni, azért azt megmutatja, hogy milyen irányba lehet mozogni ezen a téren. A páros ecsetvonásokat idéző, levelekre emlékeztető, vagy a nyár “hangjait”leképezőcsempéket is alkottak, de találhatunk karcos felületet, vagy márványra emlékeztetőt is.

A divat a napelemekkel kombinálva olyan gyors terjedést eredményezhet, melyre mindenképpen szüksége van az emberiségnek abban az esetben, ha hatékonyan szeretne felkészülni a klímakatasztrófával érkező változásokra, illetve, ha szeretné egy ponton megakasztani a folyamatokat.

lead kép: myenergyskin.nl