Június 15. Szombat, Jolán, Vid

60 millió fát ültetnek Madagaszkáron is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete, de a legrégebb óta létező is egyben. Ez pedig azt jelenti, hogy olyan természeti értékekkel rendelkezik, melyek pótolhatatlanok. A madagaszkári gyakorlat azonban nem vigyáz ezekre az értékekre kellően, és ezen most szeretnének változtatni.

A sziget

60 évvel ezelőtt lett független állam Madagaszkár, és ennek megünneplésére a legjobb módszert eszelték ki. Aklímakatasztrófaárnyékában még jobb ötlet, hogy a szigeten 60 millió fát ültetnek el, mely hatalmas előrelépés lehet a fenntartható Madagaszkár felé.

kép: edenprojects.org

Szomorú tény, hogy 2001 és 2018 között, azaz 17 év alatt a sziget a fákkal borított területeinek egyötödét vesztette el. Az elképesztő léptékű erdőirtásnak most is a mezőgazdaság terjedése az oka. A gazdák a monokultúrás, nagytáblás termesztés jegyében egyre nagyobb erdőségeket tüntetnek el a szigetről, mely nem csak a klímát befolyásolja, hanem a kivételes és ritka növény és állatfajok fennmaradását is erősen veszélyezteti.

Fordulat kell

Az erdőirtás léptékéhez az is hozzátartozik, hogy a sziget jelentősen függ a faszéntől. Ez önmagában nem lenne akkora baj, hiszen a fa felhasználása az energiatermelésre fenntartható is lehet, de ehhez legalább annyi fa ültetésére van szükség, mint amennyit kivágnak, ez pedig nyilvánvalóan nem történt meg.

kép: madagascarpartnership.org

A sziget vezetése is igyekszik a fenntarthatóság felé fordulni és remélik, a kezdeményezés a gazdákat is elindítja egy sokkal fenntarthatóbb úton, mely természetesen nem a mostani nagytáblás mezőgazdaság gyakorlata. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy az igazi gond nem a facsemeték elültetése, hanem a növekedésük és életben maradásuk biztosítása. Ez pedig már lényegesen nagyobb kihívás, hiszen ültetni sokan érkeznek, de a gondozás folyamatos munkát és erőforrásokat igényel, amire bizony áldozni is kell.

Pontosan ez az a szempont, ami miatt sokak szerint az afrikai Nagy Zöld Fal elképzelése is labilis lábakon áll. Hiszen elültetni a csemetéket egyszerű, ám egy olyan régióban, melyre az egyre nagyobb szárazság a jellemző a fák felnevelése már sokkal nagyobb kihívást jelent.

lead kép: arbordayblog.org