Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

15 évnyi fűtés megy pocsékba minden egyes évben...

Éghajlat
2020. január 17. 16:00
null

A klímakatasztrófa ténye ma már csak egy maroknyi ember számára kétséges, ahogyan az is, hogy ezt az ember maga idézi elő. Ennek megfelelően egyre inkább a megújulók felé fordul a világ, ami csodálatos hír, de messze nem jelenti azt, hogy le tudunk mondani a fosszilis energiahordozókról.

Fosszilisek

A szénnek lassan leáldoz, hiszen egyre több nemzet zárja be végleg a szénerőműveit, hiába az erőteljes lobbi. Más a helyzet az olajjal, illetve a földgázzal. Sem előbbi, sem utóbbi nem kizárólag energiahordozóként hasznosul, mégis, a világ sokkal elnézőbb a földgázzal szemben, mint az olajjal.

kép: sciencemag.org

Ez teszi lehetővé azt, hogy a cégek egyfajta szabályozóként, kiegészítőként tekintenek a földgázra a megújuló források mellett. Ha azokból nem sikerül elég energiát kinyerni, akkor még mindig ott a földgáz. Ezt még el is lehetne fogadni, de ezzel együtt az ember azt feltételezné, hogy egy ilyen értékes anyagra vigyázunk is, nem pazaroljuk.

Nem számít

Nos, sajnos a pazarlás a vérünkben van, így a földgázzal sem bánunk olyan csínján, mint kellene. Sok helyen - főleg Oroszországban, az USA-ban, Irakban vagy éppen Venezuelában - rengeteg földgáz megy pocsékba, mert egyszerűen elégetik azt földgázfáklyák segítségével. Ennek oka vagy az, hogy túl messze van a kitermelés helyétől a felvevőpiac, és gazdaságtalan a szállítás, vagy az – ez az USA területén fordul elő -, hogy maga a földgáz lesz annyira olcsó, hogy nem éri meg annak szállítása, hiszen veszteséget termel. És mivel a földgáz jellemzően az olajkitermelés mellékterméke, így inkább elégetik.

kép: mysanantonio.com

Ez még mindig a jobbik megoldás, mert ha csak hagynák elszökni a légtérbe, akkor elképesztő mennyiségű metán távozna a levegőbe, ami erősen üvegházhatású gáz. Az égetéssel sem járunk azonban olyan jól, mivel ez adja a globális, emberi eredetű szén-dioxid kibocsátás egy százalékát! Igen, ez csak apocsékoltmennyiség!

A Világbank becslése alapján egyetlen év alatt a feleslegesen elégetett gáz mennyisége eléri a 144 milliárd köbmétert. Ez pedig hatalmas szám, főleg, ha azt is hozzátesszük, hogy ez a mennyiség teljes Magyarország fűtéséi igényét fedezné 15 éven keresztül...

lead kép: vox.com

pénzklímaföldgázkárosanyagenergiafűtéspocsékolás