Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Mesterséges Nap áll munkába Kínában

null

Kénytelenek leszünk elfogadni: ha azt akarjuk, hogy a Föld csak minimálisan melegedjen, akkor a gyors lépések mellett elengedhetetlenül szükséges a nukleáris energia. Egyszerűen nem vagyunk képesek megkerülni, de ez nemjelentiazt, hogy a hagyományos módszerekhez kell ragaszkodni.

Miért olyan nagy baj?

Sokan nem értik, miért lépnek fel annyian az atomreaktorok ellen. Az ok nem csak az, hogy egy esetleges robbanás olyan katasztrófát okozna, melyet sokszor még csak fel sem fogunk. Szerencsére az ilyen események ritkák, és ez az ágazat is fejlődik, de nem eléggé.

kép: ladbible.com

A szennyezés ebben az esetben nem a szén-dioxid problémáját növeli, hanem a nukleáris hulladékét. A sugárzó anyagokat ugyanis nem igazán tudjuk hova tenni. Az ok, hogy bármivel is érintkeznek, azt sugárszennyezetté teszik. Tehát a levegőt, a vizet és a földet is, vagyis a tárolásuk elképesztően nehéz, és még úgy is szennyező, ha minden apró részletre figyelünk.

Ki vele?

Anukléárisenergiára viszont szükségünk van, hiszen a megújulók termelte energia ingadozó, ez pedig gazdasági szempontból borzalmasan rossz. Vagyis az atom marad, ha tetszik, ha nem.

De ez messze nem azt jelenti, hogy a “hagyományos” megoldásokat kell preferálni. Erre jutottak a kínai mérnökök is, akik létrehozták a Mesterséges Napot. Ez tulajdonképpen egy olyan reaktor, mely a Napon uralkodó hőmérséklet sokszorosát képes generálni. Ahhoz, hogy a magfúzió létrejöjjön - ami elképesztő mennyiségű energiát szabadít fel - két út vezet. Vagy hatalmas nyomásnak kell kitenni az elemeket, vagy nagyon magas hőmérsékletnek. Az első a Földön nem megvalósítható, a másodikat azonban a Mesterséges Nap képes megoldani. A belsejében egy elektromágneses “fánk” tartja meg a plazmát, melyet 200 millió °C - raképesek hevíteni - így a fúzió létrejön.

kép: lucisphilippines.press

Tulajdonképpen ez isnulkeárisenergia, de több előnye is van az eddig használt atomenergiával szemben. Az egyik, hogy az úgynevezett megfutási veszély ebben a szerkezetben nem áll fenn, vagyis a Napnál 13-szor forróbb reaktor nem robbanhat fel - legalábbis ezt mondják a tudósok. A másik, hogy az elképesztően magas hőmérsékletnek köszönhetően nem termel, csak minimális nukleáris hulladékot. A szerkezet pedig már 2020-ban termelésre fogható.

lead kép: newscientist.com