Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Klímacsúcs, amin semmi nem történt...

Éghajlat
2019. december 20. 11:00
null

Időről időre a világ vezetői összeülnek, hogy megvitassák a bolygó sorsát, azt, hogy hogyan tovább, hiszen a klímakatasztrófa ma már nem csak egy messzi fenyegetés, hanem valós, minden nappal romló vészhelyzet. Most is megtörtént a klímacsúcs, és mint sok más esetben, most sem igazán jutottunk előrébb.

Politika

Nyilván nagyon egyszerű kívülállóként kiabálni, hogy mit kellene csinálni, hiszen a lépések mögött bonyolult összefüggési rendszerek vannak, de most, Madridban megtörtént egy olyan ülés, amin szinte semmi előrelépés nem volt.

A COP25-ön nem sikerül megállapodni a legfontosabb kérdésben, vagyis a szén-dioxid kibocsátás drasztikus csökkentésében. A gond jelen esetben is a pénz. Egészen konkrétan a ki mit fizet kérdése. A fejlődő és fejlett országok harca nyomán pedig csak toporgunk, mint az a bizonyos galamb, egészen addig, míg már felesleges lesz a szócséplés.

kép: fao.org

A vita tárgya, hogyafejlett országok már megtették a maguk szennyezését, azért kéne többet fizetniük, míg a fejlődő országok éppen most szennyeznek, ezért kellene mélyebben a zsebükbe nyúlni. Nem minden országok érint egyformán a felmelegedés, nem mindenki rendelkezik egyforma jelentőségű erdőségekkel, vagyis olyan egyenlőtlenségek vannak, melyek áthidalása nagyon nem egyszerű feladat.

Hiába a döntésképtelenség, akkor is baj van...

Sajnos a döntésképtelenség egy nagyon veszélyes játék az idővel. A tudományos világ 50 éve figyelmezteti a vezetőket, hogy baj lesz, ha nem lépnek időben. Most már baj van, de a lépés még mindig nem született meg.

Dacára annak, hogy rámutattak, Grönland jégtakarója hétszer gyorsabban olvad, mint azt várták, és ez bizony milliók életét befolyásolja. Az sem jelentett kellő nyomást, hogy a tudósok elmondták: a vízszint bizonyos mértékű emelkedése már nem megállítható.Minddenképpenszámolni kell azzal, hogy a szárazföldi területek csökkenni fognak, már csak az a kérdés, mennyivel. Egy - két centi eltérés a tengerszint emelkedésében milliós migrációt von maga után, amit bizony az egész bolygónak kezelni kell, és ami messze sokkal súlyosabb lesz, mint amilyenekkel eddig találkozhattunk.

kép: climatechangenews.com

A politika, a gazdasági kapcsolatok azonban kényes egyensúlyon alapulnak, amit nem lehet hirtelen felrúgni, mert annak is igen fájdalmas következményei lennének. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tempón ne kellene gyorsítani, méghozzá durván, mert kifutunk az időből.

lead kép: careclimatechange.org

klímapolitikaidőemberhalálélet