Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

A klímakatasztófa árnyékában a házainkat is újra kell gondolnunk

Éghajlat
2019. december 02. 08:00
null

A klímakatasztrófa ellen minden lehetséges módon küzdeni kell. Ugyanakkor nem szabad idealistának lenni egy ilyen kérdésben, és el kell fogadni a tényeket: az éghajlatváltozás kisebb, vagy nagyobb mértékben, de be fog következni, így ehhez már most érdemes alkalmazkodni.

Élet

Nem csak arra kell gondolni, hogy bizony vissza kell térni nagyszüleink gyakorlatához, és ott gyűjteni a vizet, ahol csak tudjuk, hogy a szárazságban is legyen a növényeinknek életet adó nedvessége. És persze messze nem csak arról van szó, hogy zéró kibocsátásra kell törekednünk mind a szén-dioxid, vagy más szennyező gáz, mind pedig a hulladékok terén.

Életünk bizony meg fog változni, ehhez pedig otthonaink átalakítása, vagy újragondolása is hozzátartozik. Bár hazánk esetében nem ugyan azok a gondok jelentkeznek, mint mondjuk az óceánok partján, vagy a hurrikánok pusztítási zónájában, de sok dologgal kell számolni.

kép: inhabitat.com

Pusztítás

A szél ereje ezek közé tartozik, melyre egy remek megoldás lehet, ha a házak eltérnek a megszokott, egyenes, téglalap vagy sokszög falas elrendezéstől. Ha az épület kör alakú, akkor a szél nem képes olyan mértékbennekifeszűlnia falaknak, így lényegesen kisebb az esélye annak, hogy a szél képes benne kárt tenni.

Fontos a víz gyűjtése, különösen a kertes házak esetében, így a ciszterna újra divatba jöhet, hiszen ebben tetemes mennyiségű esővizet lehet tárolni. A víz esetében a másik gondot az áradások jelentik. Erre válaszul elérkezhet a cölöpös házak kora a folyók és tengerek közelében. Ezzel ráadásul hasznos területet is nyerhetünk, melyet pihenésre, vagy más céllal is fel lehet használni, hiszen enyhet adó árnyékban nem lesz hiány.

A szigetelés fokozása az épületek esetében nem is lehet kérdés, ám az ablakoknál már arra is figyelmet kell fordítani, mit is sodor elénk a szél, a felkapott hordalék ugyanis sokszor a lavina elindítója azzal, hogy betöri az ablakokat, és a házban utat enged a romboló erőknek.

Itthon is

Bár szeretünk arra gondolni, hogy mi védve vagyunk, ez bizony nem igaz. Hazánk ugyanúgy ki van téve a klímakatasztrófának, mint más területek. Bár hangoztatjuk, hogy a vizek hazája vagyunk, mégsem tudjuk áthidalni a szárazságokat.

kép: inhabitat.com

Ilyenkor is segít a régi gyakorlat, az épületek esetében is. A tájolás és a falvastagság bizony nagyon fontos tényezők, segítségükkel a hűtési és fűtési rendszerek is sokkal kevésbé dolgoznak, vagy akár ki isválthatóak. Ezen felül természetesen az alternatív energiák széles körű kihasználása adhat valamelyest biztonságot a szélsőségessé váló időjárási körülmények ellen.

lead kép: inhabitat.com

klímakatasztrófaemberépületéletszél