Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Ígérni tudunk, a betartással komoly gondok vannak...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világ 188 országa önként kötelezte el magát a párizsi klímaegyezmény mellett, és egyenként határoztak meg hozzájárulásokat ahhoz, hogy sikerüljön a globális felmelegedés mértékét 2°C alatt tartani. Azonban úgy tűnik, ezek csak üres ígéretek voltak, az igyekezet nagyon hiányzik.

Szén és olaj

A gond több összetevős. Egyrészt politikai játszmáknak lehetünk tanúi, melyben az ígéretek nagy szerepet játszanak, a teljesítés azonban a legtöbb esetben meg sem közelíti a vállalásokat. Fontos tényező a pénz, hiszen eddig a világ gazdasági nagyhatalmai az olajnak és más fosszilis energiahordozóknak köszönhették azt, ahol tartanak, így nem fognak róluk lemondani. Ráadásul azzal is számolni kell, hogy a megújuló energiák egyelőre nem képesek olyan stabilenergiaellátottságotbiztosítani, mellyel akár hetekre, hónapokra előre lehetne tervezni, ami komoly hátráltató tényező. És persze sok kisebb – nagyobb ellentét is feszül a háttérben, melyek mind a vállalások ellen dolgoznak.

kép: ourclimateourfuture.org

A tudósok így számolni kezdtek, figyelembe véve azt a 8 országot, melyek a legnagyobb mennyiségben hoznak felszínrefosszilistüzelőanyagokat, és persze ezen országok energiapolitikáját, gazdasági fejlődésének ütemét.

Az eredmény sajnoslehangoló. Az adatok alapján 2040-re 41 milliárd tonnára nő majd a globális szén-dioxid kibocsátás mértéke, mely 5 milliárd tonnával haladja meg azt a szintet, melyet a vállalások alapján kéne teljesítenie az országoknak.

A kevésnél is kevesebb

Az 5 milliárd tonna nem kevés, de nem is leküzdhetetlen mennyiség - gondolhatnánk elsőre, és ebben igazunk is lenne. Vagyis erőfeszítéssel lehetséges lenne, hogy az országok a vállalásaikat teljesíteni tudják. Csakhogy az a szint, ami a 2°C alatti felmelegedést teszi lehetővé 19 milliárd tonnánál van. Ez pedig azt jelenti, hogy több, mint a duplája lesz a várható kibocsátás annak, ami a klímakatasztrófa megfékezéséhez szükséges lenne.

kép: sciencenewsforstudents.org

Ebből lehet remekül látni, hogy azok a lépések, melyeket a politika túl drasztikusnak ítél, messze nem elég durvák ahhoz sem, hogy a vállalásokat teljesítsék, hát még ahhoz, hogy a párizsi klímacél teljesüljön.

Ehhez bizony olyanokra van szükség, mint Új-Zéland egyes lépései, melyben nem ad ki több tengeri olaj és gázkitermelési engedélyt, vagy az EU egyik jelentős lépésére, melyben jelentősen megdrágítja a környezetszennyező energiatermelést. Sőt, még ezek sem elég drasztikusak, hiszen, ha el akarunk érni valamit, azért bizony tenni kell, és el kell fogadni, hogy ez fájdalmas lesz, mindenkinek,kikerülhetetlenül.

kép: sloanreview.mit.edu