Május 27. Hétfő, Hella

az USA megkezdte a kilépést a párizsi klímaegyezményből

null

Sokszor került már szóba, sokat hangoztatta, de eddig nem volt rá lehetősége. ATrumpkormányzat azonban most, november 4-én, az első adandó lehetőségnél meg is kezdte az USA kiléptetését a párizsi klímaegyezményből.

Szembe az árral

Azt biztosan nem lehet állítaniTrumpról, hogy a klímakatasztrófával kapcsolatban ne lenne következetes. Egyértelműen és folyamatosan szembe megy a szerinte propaganda információkkal. Nem számít, hogy a világ tudományos szakemberei kiabálnak, hogy baj van. Az sem számít, hogy az USA egy része lángokban áll, egy másik része pedig megfullad, hiszen klímakatasztrófa nincs, az csak ügyes megtévesztés, hogy az államok gazdaságát gyengíthessék.

kép:upolitics.com

Trumpegyik választási ígérete az volt, hogy kilépteti az USA-t a párizsi klímaegyezményből, ezzel gazdasági előnyhöz juttatva az országot.Nos, ezt a folyamatot megtette, és egy kicsit sem ferdített, ennek valóban meglesznek a maga gazdasági előnyei. Csakhogy ennek az ára brutálisan magas, ezt azonban nem veszi tudomásul az elnök és a kormánya.

Jelenleg az egyezményt szinte valamennyi ország aláírta már a bolygónkon, hiszen átlátják, sokan a bőrükön érzik, hogy hatalmas a baj.Trumpazonban a szén irányába húz, amennyire csak lehet. Ennek érdekében pedig olyan válaszok és meglátások hagyják el a száját, amit még saját kormányzata is kénytelen magyarázni, szabadkozni miatta. Ilyen az is, mikor a Kaliforniát sújtóegyre rosszabb erdőtüzek tekintetében azt találta mondani, hogy azok oka az, hogy nem takarítják ki megfelelően az erdőségeket.

Mi lesz most?

A kilépés nem két nap, 2020-ban fog csak lezárulni a folyamat. Addig pedig elnökválasztás is lesz, tehát az is elképzelhető, hogy a folyamatot megakasztják, vagy a kilépés után visszafordítják, már persze csak akkor, haTrumpnem kap még egy ciklust, vagy nem olyan elnök kerül az ország élére, aki osztja a jelenlegi vezető nézeteit.

kép:axios.com

Bár a kilépés elkeserítő, hiszen az egyik legnagyobb gazdasági erővel rendelkező ország jelenti ki ezzel, hogy nem érdekli a bolygó további sorsa, azért kétségbe esni nem kell. Az államok többsége ugyanis már akkor szembefordult az elnök elképzeléseivel,amikor bejelentette azokat. Így pedig a tagállamok vezetői sorra jelentették ki, hogy bár az USA nem kíván tagja lenni a párizsi klímaegyezménynek, maguk a tagállamok továbbra is kötelező érvényűnek tekintik önmagukra nézve az egyezményben meghatározott megszorításokat, és a kitűzött cél elérése érdekében szükséges lépéseket.

lead kép:axios.com