Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

A biogazdálkodás mentheti meg a bolygót, vagy éppen az lesz a veszte?

Éghajlat
2019. november 05. 16:00
null

Sokszor esik szó arról, hogy a klímakatasztrófában nagy szerepe van az étkezésnek, illetve az étkezési szokásainknak. Éppen ezért nagyon sok aktivista küzd azért, hogy a világ teljes egészében álljon át abiotermelésre.

Biogazdálkodás?

Nem egyszerű a képlet, ha az ember biogazdálkodást szeretne folytatni. Itt ugyanis nem lehet vegyszereket alkalmazni, nincs műtrágya, és nincs tömegtartás, már ami az állatokat illeti. Abiogazdaságokbanalkalmazkodni kell a természetes ritmusokhoz, nem lehet hormonokkal siettetni a fejlődést. Az eredmény: lényegesen egészségesebb ételek.

kép:smuragro.com

Ez ráadásul nem minden. Mivel nem sietünk, és nem tömegével tartjuk az állatokat kis helyekre zsúfolva, az ételek megtermelése kisebb ökológiai lábnyommal is jár, csökken a károsanyag kibocsátás. Ez az oka annak, hogy sok aktivista a biogazdálkodásban látja a jövő élelmiszeriparát, és igyekszik minél előbb ebbe a jövőbe eljuttatni a világot.

Nem eszik olyan forrón …

Egy friss brit kutatás rámutatott arra, hogy ha Anglia teljes egészében átállna a biogazdálkodásra, akkor nem csökkenne, de még nőne is a szén-dioxid kibocsátása. Ennek oka egyszerű: a biogazdálkodással nem lehet annyi élelmiszert megtermelni, mint a hagyományos gazdálkodással. Vagyis az ország több behozatalra szorulna, összességében pedig ezzel a bolygó isrosszabbuljárna. A tanulmány szerint ezért a biogazdálkodás biztosan nagyobb szerepet kap a jövőben, de ki nem válthatja a hagyományos elveket.

kép:geneticliteracyproject.org

Ez azonban egy kicsit sántít. Ahogyan a hagyományos hajtással rendelkező autók lobbija szerint sem lehet a benzint kiiktatni, úgy itt is van némi szemellenzős hozzáállás. Tény, hogy jelenleg az elektromos autók szinte semmivel nem jobbak benzines társaiknál, de ez csak addig a pontig igaz, míg az energiatermelésben nem kerül túlsúly a megújulók aránya, attól a pillanattól azonban messze jobban megéri az elektromos járgány, a Földnek is.

A biogazdálkodás esetében is számolni kell azzal, hogy ez nem csupán egy másik módszer, egészen más szemléletet, máshozzáállástkíván meg a természethez a termelőtől és a fogyasztótól is. Vagyis, ilyen esetekben jobban figyelünk arra, hogy ne kerüljön a kukába az étel, ami messze nem elhanyagolható szempont. Emellett pedig az egészségesebb étkezés csökkenti az egészségügyre nehezedő nyomást, ami újabb károsanyag - kibocsátás csökkenéssel jár. Ha az egész képet nézzük, akkor a brit tanulmánynak valószínűleg csak a termelési mutatókra szorítkozva van igaza, de a világ ennél jóval bonyolultabban működik.

lead kép:wwoof.com.au

Földélelememberbiomezőgazdaságélet