Július 18. Csütörtök, Frigyes

Tömegesen pusztulnak az elefántok az aszály miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Zimbabwét is aszály sújtja. Nem is kicsi, hiszen a szélsőséges időjárási jelenség már nem csak a vadvilágot, hanem az embereket is érinti. Tenni ellene pedig nehéz, bár lenne mit.

Hullanak az elefántok

A víz értékét csak azok értik igazán, akik megtapasztalták azt, hogy milyen, amikor nincs. Mert ha nincs víz, nincs élet sem. Szomorú mementója ennek a kijelentésnek az az 55 elefánt, mely az utóbbi napokban pusztult el a zimbabwei vízhiány miatt.

kép:afrik21.africa

AHwangeNemzeti Park igen széplétszámúpopulációval rendelkezik, jelenleg mintegy 45 000elefántjukvan. Azonban ezeket az állatokat is itatni kell valamiből, így a park kénytelen volt 30 állatot eladni Kínának. A cserébe kapott összegből pedigkutakatásnak, ami a többielefántfennmaradását biztosítja majd.

A vízhiány kiváltójaa klímaváltozás, mely az afrikai országban rondább arcát mutatja, mint Európában. Az aszály nem ismeretlenezen aterületen, de ilyen mértékben nem szokott jelentkezni. A szakértők azonban nem kergetnek álmokat, tudják, hogy egyre gyakrabban lesznek kénytelenek szembenézni ilyen, és rosszabb vízhiányokkal is.

Bányászat

A helyzetet tovább rontja, hogy a park körül intenzív bányászat folyik. A tevékenység miatt pedig a helyi folyók vizét is terelni kell, ami nem csak a vízellátást befolyásolja jelentősen, hanem az állatok életterét is. Így pedig a park területlének egy része igazából használhatatlan az állatok számára.

kép:worldwildlife.org

Megoldás lehetne a bányászati tevékenység felfüggesztése, de erre nem sok esély van. Egyrészt a munkahelyek elvesztése, másrészt a jelentős adóbevétel kiesés jelentene gondot, vagyis a vízhiány megoldásáramás utat kell keresnie a park szakembereinek.

Eközben Botswana parkjaiban is több, mint 100 elefánt lelete halálát a szárazság okozta éhségben, illetve az ezzel összefüggő betegségekben. a veszteségek pedig valószínűleg csak nőni fognak, hiszen az aszálynak még messze nincs vége, és a klímakatasztrófa tükrében csak rosszabb lesz.

lead kép:en24.news