Június 16. Vasárnap, Jusztin

Légkondicionált utca? Katarban az is van!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Csodálatos vénasszonyok nyarát élhettünk át a napokban, ami azért is jó hír, hiszen addig sem kell fűteni, amíg ilyen szép, és meleg az idő. Vagyis tulajdonképpen még nyerhetünk is a felmelegedéssel, hiszen kevesebb szennyező anyag kerül a levegőbe a fűtés mellőzése miatt. Csakhogy nem szabad megfeledkezni a légkondikról!

Meleg vagy hideg

Az embereknek ma már nem elég az, ha tudják, milyen idő van odakint, mindenképpen temperálni szeretnék azt. Az igazság az, hogy ez az igény egyidős az emberiséggel, ám a technikai fejlettségnek köszönhetően mára kissé leszállt velünk a ló. A hideg elleni védekezés igen régi, és szerencsére egyrefejlettebbis, vagyis a melegítéshez már nem kell feltétlenül tele pumpálni a légkört káros anyagokkal és szén-dioxiddal sem. A hűtés azonban más tészta.

kép:ladbible.com

Régebben ezt tudatos tervezéssel, és sok-sok növénnyel oldották meg,méghozzá sikeresen. Tudták az emberek, hogy a nagy melegben nem szabad ablakot és ajtót nyitni, illetve azt is, hogy a fák nem csak árnyékot adnak, hanem párologtatásukkal a levegőt is hűtik, így tökéletes légkondik lehetnek. Mára azonban a fák helyét átvette a beton, és persze a nagy meleg miatt egyre több a légkondicionáló berendezés is.

Légkondi

A levegő hűtése legalább akkora energiát igényel, mint annak fűtése, de ez előbbihez nem tudunk egyelőre olyan megoldást kapcsolni, mely ne szennyezné durván a környezetet. A légkondik zúgása egyre hangosabb világszerte, hiszen egyre több az ilyen berendezés, és ez bizony ironikus módon gyorsítja a klímakatasztrófát.

kép:interestingengineering.com

Vannak olyan országok, ahol a hűtést olyan formában oldják meg, ami már a nonszensze határát is súrolja. Katarban például a nyári meleg döbbenetesen magas, árnyékban is 47°C-ig kúszik a hőmérő higanyszála. Erre válaszul a város már az utcákat is légkondikkal hűti, anyitott piacterekrőlnem is beszélve. Valahol érthető, hogy az emberek vágynak az elviselhető hőmérsékletre, de ez nem lehet megoldás. Ezzel ugyanis semmi mást nem érnek el, csak látszatmegoldást, mely tovább fokozza azt a katasztrófát, melymindannyiunkatsúlyt. A megoldás lehetne a fásítás, de ez nehézkes egy ilyen hőmérsékletű területen, mindenesetre a légkondik egyre nagyobb számú alkalmazása biztosan nem az az irány, amit követni kell.

lead kép:edarabia.com