Május 29. Szerda, Magdolna

A klímakatasztrófa felfalja az atomenergiát is

null

Többször esett már szó arról, hogy miért is nem lehet az atomenergiát a tiszta energiaforrások közé sorolni. Most azonban a vízhiány egy újabb szegmensre mutat rá, egy újabb résre, mely az atomenergia elé tartott pajzson üt hatalmas lukat.

Tiszta energia

Jelenleg tiszta energia címszóval illetünk olyan energiatermelőket, melyeknek nincs szén-dioxid kibocsátása. Ez azonban így nem igaz. Bár azatomenergiavalóban nem termel üvegház hatású gázokat. Termel helyette használt fűtőelemeket, melyeksugárzásaminden élődolograveszélyes, teljesen mindegy, hogy a levegőben, a földben, vagy éppen a vízben tároljuk a használt fűtőelemeket.

kép:ensia.com

Azonban az atomenergia jelenleg megkerülhetetlen. Hiába a megújuló források térhódítása, néhány évtizedig még szinte biztosan szükség lesz az atomra, még akkor is, ha minden a legjobban alakul. Egy új lehetőség, a fúziós reaktor még változtathat ezen, de amennyiben a működése tökéletes is, az elterjedéséhez akkor is évek kellenek majd – a befektetett összegekről nem is beszélve.

Víz

Az atomreaktorokat - akárcsak a hőerőműveket hűteni kell. Ehhez praktikusan folyóvizet szokta használni. Csakhogy jelenleg már látható, hogy az egész világ, így Európa is kénytelen lesz szembenézni azzal, hogy egyre kevesebb a felhasználható víz, melyet meg kell osztani az emberek, a mezőgazdaság és persze az energiaipar között.

kép:slideshare.net

Franciaországban pedig most nyáron már láthattuk, mit is okoz a hőség az energiatermelésben, ha az atomerőműveket szemléljük. Az ország energiamixének jelentős hányadát, több, mint 70%-át adja az atomenergia.A nyári extrém magas, 46°C-os hőség pedig hatással van az atomerőművekre is. A melegtől a folyók addigi hűtő ereje is csökken. Ez pedig azt eredményezte, hogy a franciáknál két erőművet teljesen le kellett állítani, másik hatban pedig mérsékelni kellett a termelést.

Nagyon úgy tűnik, hogy az egyetlen használható megoldás a megújulók kitermelése, minden hátrányukkal együtt, hiszen sem a meleg, sem a hideg, sem a szél sem pedig más szélsőség nem csorbítja jelentősen a termelést, ez pedig talán a legfontosabb szempont lesz a klímakatasztrófa jelentette meteorológiai anomáliák korában.

lead kép:deviantart.com