Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

3000 milliárd dollár az ára az USA környezetvédelem felé fordulásának

Éghajlat
2019. október 11. 12:00
null

DonaldTrumpelnöksége a környezetvédelemnek hatalmas gyomros volt, és folyamatosan romlik a helyzet. Ezzel együtt azonban a jelenlegi elnök támogatottsága is csökken, hiszen olyan programokat szorgalmaz, melyeket még a legelszántabb követői is égnek álló hajjal hallgatnak.

Küszöbön a váltás

Jelenleg a világon bizony komoly kérdés, hogy ki is vezeti az Amerikai Egyesült Államokat.Nem is a személye a kérdéses, sokkal inkább az, milyen álláspontot képvisel a klímapolitikával kapcsolatban.Trumpugyanis foggal körömmel harcol a szénért, a fosszilis energiahordozókért, és a támogatói ezt helyeslik is. Azonban látva a helyzet alakulását ma már egyáltalán nem biztos, hogy folytatható az út, amit a jelenlegi elnök képvisel.

kép:nypost.com

Esélyes kihívója lehet egy Elizabeth Warren névre hallgató szenátor, aki egy olyan klímapolitikával állt elő, mely az egész világra hatással lehet. A hölgy és csapata nem viccel, hiszen a tervet pontos pénzügyi kalkulációkkal is alátámasztották, meghatározva az árakat és azok előteremtési módját is.

Miben érint ez minket?

Hogy miért olyan fontos, hogy mit lép az USA? Mert beszállítóikkal együtt az energiatermelők jelentős befolyással vannak a világ energiapiacára, vagyis, ha az USA területén nagy változás lesz, az mindenhol lavinát indít majd el. És változás lesz, ha Warren szenátoron múlik.

Tervei közt szerepel többek közt az, hogy 2035-re, vagyis a 2020-as elnökválasztástól számított 15 éven belül a teljes energiatermelés zéró károsanyag kibocsátású legyen. Emellett 2030-ra minden személy és kisteherautó, valamint minden busz, amit újonnan gyártanak kizárólag nulla emissziós lehet. Még korábban, már 2028-ban el kell érni, hogy a lakó és kereskedelmi épületek technikai rendszerei 100%-ban zéró emisszióval működjenek.

kép:open.edu

Ez borzalmas nagy váltás a mostani rendszerhez képest, ami bizony 3000 milliárd dolláros ráfordítást igényel.Ez azonban kivitelezhető, és ha az USA képes ezt a fordulatot levezényelni, az radikálisan alakítja át az egész világ energiapiacát. A gáz és az olaj ugyanis jelentősen megdrágul majd, a kitermeléssel foglalkozó cégek tőzsdei értéke meredeken zuhan, így a befektetők is elpártolnak majd tőlük. Most már csak egy kis bizalom kell, és az, hogy ezek ne csak választási ígéretek legyenek.

lead kép:wired.com

Trumppénzklímakörnyezetpolitikaember