Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Van, amikor a műanyag égetése nem is olyan rossz ötlet...

Éghajlat
2019. szeptember 06. 08:00
null

Fontos kérdés, de csak tologatni lehet az íróasztalon: mi legyen az óceánokban úszószeméttel? Sőt, a gond az, hogy ehhez a kérdéshez még az is hozzátartozik, hogy mi legyen azzal a tonnaszám keletkező,újrahasznosíthatatlanműanyag szeméttel, mely minden egyes nap az óceánokba ömlik?

Aktatologatás

Tudjuk, hogy ökológiai katasztrófát okoz, tudjuk, hogy mindenhol jelen van, tudjuk, hogy minket is mérgez, de nem teszünk semmit. Nem arról van szó, hogy nem akarunk, hanem arról, hogy tehetetlenek vagyunk, a saját szemetünk emészt fel bennünket.

kép:newsinthephilippines.com

Gondoljuk csak végig: a Csendes-óceánon úszik egy sziget, melynek a zöme műanyag. A sziget kifejezés pedig nem túlzás, hiszen méretét tekintve már nagyobb, mint Texas. Mi lenne, ha egy jó tündérlehetővé tenné, hogy mindenféleberuházás,vagy anyagi ráfordítás nélkül újra a szárazföldre, egy kupacba kerülne a hulladék? Még akkor sem tudnánk vele mit kezdeni, ha a tündér kimosva, válogatva tenné elénk a szemetünket, egyszerűen azért, mert kezelhetetlenül sok. Ráadásul a műanyagok többsége nem újrahasznosítható. De akkor mi a megoldás? Sopánkodunk, és várunk, míg Észak-Amerika méretűre hízik a sziget, majd megpróbálunk rajta élni?

Égessük el!

EgyPeeleEnviropmentnevű vállalat gondolata nem új, sőt, a környezetvédők által sokat támadott elképzelésről van szó, ami most mégis életre kelhet. A lényeg, hogy a szennyezett műanyagot - amit nem lehetújrahasznosítani- a cég elégetné, hiszen annak égése közben hidrogén keletkezik. Ezt ki lehet nyerni, és üzemanyagként, energiahordozóként lehet hasznosítani. Külön jó oldala, hogy vízzé ég el, vagyis a környezetre egyáltalán nem káros. Hogy akkormia baja vele a környezetvédőknek?

kép:theguardian.com

Maga a hidrogén valóban nem káros a környezetre, mikor elég, miközben létrehozzák annál inkább. A műanyag égetése közben ugyanis metán is keletkezeik több más üvegházhatású gázzal együtt, így összességében a rendszer sokkal rosszabbat tesz, mint amennyi jót várnánk tőle. A cég azonban erre is gondolt, és zárt rendszerben égeti a műanyagot, a keletkező gázokat pedig elvezetik, és szintén égetik, energiát termelve. A vezetőség szerint egy picit sem szennyezőbb így az üzem, mint egy gázerőmű, cserébe azonban nem kell az energiahordozót bányászni, és az óceánokat is meg lehet tisztítani így, szép lassan. Egy év alatt ugyanis egy ilyen erőmű 25 millió tonna szennyezett műanyagot emészthet fel, ami hatalmas segítség lenne a Földnek, már ha a szennyezés valóban nem nagyobb, mint ahogyan azt ígérik.

lead kép:newstatesman.com

műanyagtengerklímaszeméthulladékember