Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Tömeggyilkos volt az idei nyár

ÉghajlatklímamelegEUembernyárhalál
2019. szeptember 11. 12:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Olvashattuk nem is egy helyen, hogy az ide nyár milyen melegrekordokat hozott. Aszály, vízhiány, olvadó aszfalt Indiában, az USA területein, vagy atávol keleten. De mi a helyzet itthon? Európa nem küzd hasonlóakkal?

Meleg és EU

De küzd, méghozzá nagyon, csak éppen nem olyan látványosan. A döbbenetes melegek Párizsban is jelen vannak, de az ottani 42°C nem akkora hírérték, mint az Indiában pusztító 50°C-os hőség. Pedig pusztítani az előbbi is tud, nem is kicsit. Csakhogy ebben az esetben nem arról van szó, hogy elolvad az aszfalt, vagy csöpögni kezd a közlekedési lámpa megolvadt műanyagja, mint Kaliforniában. Itt a meleg sokkal rejtettebb csapásokat mér az országokra, amikről kevesebb az adat is.

kép:cphpost.dk

Most azonban a franciák megosztották alesújtószámokat. Az ide nyár a vízhiány és azaszálymellett életeket is követelt,szám szerint1435-öt. Ezek azok a halálesetek, melyeket egyértelműen a hőhullámokhoz lehet kötni.

Sok az idős

Tény, hogy ebből a számból több, mint 700 esetben 75 év feletti emberekről van szó, de az adat akkor is nagyon magas. Az is tény, hogy 2003-ban ennél lényegesen többen haltak meg az egész Európát elérő pokoli hőhullámban, de azóta a meleg elleni védekezést sokkal komolyabban veszik az országok is. A francia területeken ez a figyelmeztetések kiadásában nyilvánul meg, illetve abban, hogy nagyon sok helyen a parkok és uszodák állandónyitvatartásraváltanak, hogy a melegben némi hűsölési lehetőséget biztosítsanak.

kép:nypost.com

Hazánkban sem jobb a helyzet, sőt. Sajnos a főváros sok zöldterületet esettáldozatula “szépítésnek”, melynek keretein belül eltűntek a füves részek, a fák és a bokrok, és a helyüket a térkő impozáns, de a nyári melegben forró négyzetméterei vették át. Ez pedig gond, méghozzá nagy!

Nem a fű eltűnése jelenti a bajt, hanem a fák és bokrok likvidálása. A városokban jelentkező hőszigetek így ugyanis lényegesen intenzívebben vannak jelen, forróságot ontva az arra járókra, komoly terhelésnek kitéve a szervezetet. A térkő és a növényzet remekül megférnek egymással, a parkosított tereken a sétálórészek formájában. Az irtás és a zöldterületek csökkentése azonban biztosan nem a jó irány, még akkor sem, ha sokan úgy gondolják, rendezettebb a kép, amit a város mutat.

lead kép:inquisitr.com