Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Nem olcsó a klímavédelem, de jól jövedelmez

Éghajlat
2019. szeptember 18. 16:00
null

Tekintsük befektetésnek a környezetvédelmet. Ha nem így teszünk, akkor sajnos felsőbbszintekensemmi nem fog történni, hiszen nincs benne haszon, profit. A régi mondás, miszerint a pénzt nem lehet megenni addig nem érdekel senkit, míg nem szembesül vele.

Kell a haszon

Nem lehet kárhoztatni senkit azért, mert így gondolkodik, hiszen mióta csak megjelent a magántulajdon, az ember azóta szeretne többet és többet. Néhány ezerévberögződését pedig nem lehet egy-két évtized alatt kitörölni. Ha pedig törölni nem lehet, akkor alkalmazkodni kell. Ez pedig nem is olyan nehéz, mint hinnénk.

kép:thenarwhal.ca

A GlobalCommissiononAdaptationnevű, politikusokat, közgazdászokat és vállalatvezetőket tömörítő szervezet egy tanulmányban meghatározta azt a hozzávetőleges összeget, amit a klímavédelem megkövetel ahhoz, hogy legyen értelme egyáltalán a befektetéseknek. Ez pedig nem kis összeg, mivel a becslések szerint 1800 milliárd dollárra, vagyis nagyjából 541 000 milliárd forintra lenne szükség.

Mire kell?

Ebből a pénzből egyrészt fejleszteni, visszatelepíteni lehetne azokat az erdőségeket és zöldterületeket, melyeket különböző fejlesztések miatt irtottak ki. De ezek a területek védték a településeket és ipari létesítményeket a viharoktól és más természeti csapásoktól. Hiányukban a katasztrófák száma jelentősen elszaporodott.

A pénzből az infrastruktúrát, az épületeket és a városokat is át lehetne alakítani, hogy azok illeszkedjenek a klímakatasztrófa által megkövetelt változásokhoz, mind az energetika, mint az ellenállóság terén (példának okárét New Yorkban egy okos kezdeményezéssel fehérre festik a háztetőket, hogy csökkentség az elnyelt hőt, így hűtve a házakat és az egész városrészt).

kép:blog.heartland.org

A szakemberek azonban azt is tudják, hogy ez még kevés. Hiába határozunk meg egy összeget, amire szükségünk lenne, ha nem mondjuk meg azt, hogy mennyit lehet vele nyerni. Hiszen arra hivatkozni, hogy ezt meg kell tenni, nem elég, mert senki nem fektet veszteséges üzletbe. Szerencsére ez nem az. Az összesítés és kalkulációk alapján nagyon nem, mert a haszon mintegy 7 000 milliárd dollárra becsült. Vagyis a befektetés nagyon megéri, már csak az összegre, annak megfelelő elosztására, és a tényleges lépésekre lenne szükség.

lead kép:bloomberg.com

pénzklímaemberüzletélethaszon