Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Napenergia, éjjel is!

Éghajlat
2019. szeptember 05. 08:00
null

Ma már tisztában vagyunk vele, hogy nincs lehetőségünk arra, hogy a fosszilis energiahordozókat használjuk továbbra is a szükséges energia előállítására. A megújulókra kell támaszkodnunk, köztük is a leghatalmasabb energiaforrásunkra, a Napra. Az azonban nem mindegy, hogyan.

Napelemmel

A napelemek olyan szerkezetek, melyekre a beérkező napsugárzás a bennük lévő félvezetővel találkozva közvetlenül energiát képesek termelni. Használatunk könnyű, a bennük használt anyagok azonban nem éppen környezetbarát módon kerülnek a helyükre. A tudósokfolyamatosankeresik a megoldást arra, hogy a lehető legkisebb környezeti károkkal lehessen napelemeket előállítani - ebbe az irányba vannak is nagyon ígéretes lépések -, egyelőre azonban még nincsen igazi megoldás.

kép:scientificamerican.com

A napelemek előnye, hogy a magánházakra is lehet őket telepíteni, felhős időben is dolgoznak, desajnos,ha lemegy a Nap, akkor befejezik a termelést.

Koncentrált naperőmű

A napelemeket “farmokban” is hasznosítják, így központosítva is termelhető velük energia, de ez nem változtat a napelemek tulajdonságain. Azonban létezik egy másik lehetőség is, melyet előszeretettel használnak sok mediterrán országban is, ez pedig a koncentrált naperőmű, vagynaphőerőmű.

Lényegében egy gigantikus torony, és megannyi pontosan beállított tükör képezi az energiatermelés alapját. A tükrök a beérkező napfényt a torony tetejére, egyetlen pontba koncentrálják. Itt egy termikus folyadékot melegítenek vele, mely azután a vizet forralja fel, amiből gőz lesz, az pedig turbinákat meghajtva termel elektromosságot. Hogy miért nem lehet rögtön a vizet melegíteni? Mert a termikus folyadék remekül tartja a hőt,ígyha lemegy a nap, a koncentrált naperőmű még vígan termeli az energiát, megállás nélkül, amíg a folyadék ki nem hűl. Ez pedig hatalmas előny a napelemekkel szemben, igaz, ebben az esetben is szükségesek az akkumulátorok, amiben tárolni lehet az energiát.

kép:solarpaces.org

Azonban hátránya is van, több is. A természetvédők amiatt ostorozzák a megoldást, mert a koncentrált napsugarak már a torony környékén is kemenceforróvá teszik a levegőt. Ezt azonban a madarak nem tudhatják, így, ha keresztül repülnek a területen, könnyen elevenen éghetnek el. Termelési szempontból pedig a gondot a felhők jelentik, hiszen a szórt fényt nem lehet koncentrálni, vagyis ilyenkor az erőmű nem képes a termelésre.

Azonban a két rendszer kombinációja ma már alkalmas arra – a többi alternatív termelési megoldássalegyütt- hogy az EU elérhesse célját, és jövőre a termelt energia ötöde a megújulókból származzon.

lead kép:industryreports24.com

klímaéjjelnapelememberenergiaNap