Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Megint egy kiskapu a fosszilis energiahordozóknak...

Éghajlat
2019. szeptember 14. 11:00
null

Hogy muszáj tenni a klímakatasztrófa ellen, az nem is lehet kérdés. Hogy ennek az egyetlen lehetséges eszköze, mely működik is az lehet, hogy csökkentjük a légkörbe kerülő co2 kibocsátást, szintén nem képez különösebb kérdést. De a hogyan már más tészta.

Hogyan?

A kibocsátás csökkentésének több módja is lehetséges. Vagy újra kell hasznosítani a befogott üvegházhatású gázt, vagy egyáltalán nem kell kibocsátani azt. Ez utóbbi tűnik a legésszerűbbnek, éppen ezért terjed egyre inkább a megújuló energia, és annak lehetséges felhasználási módjai. Egyre több az e-autó, sőt, egyes gyártók lassan már más hajtású modellt nem is gyártanak. Egyre több a pályázat, mellyel az épületek energiafelhasználása optimalizálható, és persze megújulókra átállítható.

kép:theweek.in

Csakhogy ott vannak az ipar szereplői, akiknek az átállás nem egyszerű, és elképesztően hatalmas összegeket vesz igénybe. Sajnos azt sem szabad elfelejteni, hogy ezeknekaszereplőknek olyan tőke összpontosul a kezében, amivel komolyan képesek beleszólni az energiapolitika alakulásába a profit érdekében.

Föld alá vele

Egy lehetséges megoldás az ipari régiónak, melyet a Shell és a Total is komolyan támogat, hogy a szén-dioxidot nem újrahasznosítják, hanem eltemetik. Ehhez Norvégia adná a tengeri területeit, és 1-3 kilométer mélységben kerülne tárolásra az anyag. A megoldást több nagy ipari szereplő is támogatja, sőt, az EU klíma és energiaügyi biztosa is mindent megtesz azért, hogy tető alá lehessen honi a dolgot.

A gond azonban az, hogy ennek jelenleg nincsenek meg a jogi lehetőségei, hiszen a co2 szennyező anyag, a tengerek és óceánok védelmében hozott nemzetközi megállapodások pedig nem teszik lehetővé, hogy egy ilyen anyag a tenger fenekén kerüljön eltemetésre, hiszen ökológiai katasztrófával fenyeget.

kép:coolbusinessideas.com

5 millió tonna co2 már jelentős mennyiség, amelyet most eltemetnének. Ezzel az is a baj, hogy a megvalósulás esetén nem a co2 kibocsátás csökken, csupán az anyag nem a légkörbe kerül. A klímaváltozás elleni harcban ez számít igazán, de csak rövid távon. A lényeg az lenne, hogy a világ képes legyen elhagyni a fosszilis energiahordozók használatát, ez a projekt azonban ezt egy kicsit sem segíti elő, sőt, bebetonozza a bevett szokásokat, és a végletekig elnyújtja a szükségszerű és kikerülhetetlen átállást is.

lead kép:truthout.org

klímafosszilisco2Földemberenergia