Június 14. Péntek, Vazul

Megháromszorozódott az európai erdőtüzek száma

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Lángokban áll Szibéria, az Amazonasesőerdeje, de ég Görögország is, és sajnos ez trend lesz a jövőben. A klímaváltozás ugyanis nem csak Dél-Amerikában, nem csak Oroszországban, hanem Európában is jelen van, egyre nagyobb súllyal, egyre jobban megmutatva azt a szörnyűséget, amit nekünk tartogat.

Tűz-tűz-tűz

Az erdő és bozóttüzek jelentkezése, kiváltképp a nyári időszakban messze nem meglepő. Sőt, sok esetben szervesen hozzátartozik az erdő megújulásához is, de persze nagyon nem mindegy, mekkora a kiterjedése. Mindenesetre az erdőtüzeket az ember mindig szörnyülködve szemlélte, és sajnálta az állatokat, a természetet, és a közelben élő embertársait. Nos, mostantól a sajnálat lassan mindenkinek kijár.

kép:eustafor.eu

ACopernicusErdőtűzjelző Rendszere, vagyis az EFFIS ugyanis idén január elseje óta csak az EU területén 1626 erdőtüzet regisztrált. Ez pedig hatalmas szám, főleg azzal az adattal összevetve, mely az elmúlt 10 év átlagát mutatja meg. Nyilván számít rá az ember, hogy magasabb lesz a szám, hiszen mostanában a nyarak is melegebbek, de az azért mellbevágó, hogy idén háromszor annyi erőtűz tombolt, mint szokott, mert az átlagos szám “csupán” 464.

Ez is a klímakatasztrófa része

A globális felmelegedés nem csak annyit jelent, hogy nyaranta melegebb van. Sajnos átfogó hatásai vannak, amiket egyes területek gyorsabban, mások valamivel lassabban érzékelnek, de kikerülhetetlenül eljut mindenhova. A tüzek gyarapodásának oka a szárazság. Az egyre melegebb nyarak ugyanis a fák nedvességtartalmát is csökkentik, egész egyszerűen azért, mert többet kell párologtatniuk, hogy hűtsék magukat, és minket. Ez pedig azt eredményezi, hogy érzékenyebben reagálnak a fertőzésekre, a kártevőkre, és sajnos könnyebben kapnak lángra, valamint nagyobb területeket.

kép:nationalgeographic.com

Spanyol kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy itt az idő alaposan átgondolni fogyasztási szokásainkat, mivel hiába tudjuk, mekkora károkat okozunk ezzel, azért csak vesszük a PET palackokat, beszereltetjük a következő légkondit, vagy megvesszük az új mobilt, a régi, de tökéletesen működő helyett, pusztán mert megtehetjük. Pedig, ha a terv sikerül, vagyis a párizsi klímaegyezmény szerinti 1,5°C-os emelkedésben képesek vagyunk megállni, akkor is 40%-kal nőnek majd az erdőtüzek területei, ha pedig nem vagyunk erre képesek, és elérjük a 2-3°C-os emelkedést, akkor a mostani területek kétszeresén lehet majd számítani a lángokra, hevesebben és pusztítóbban, mint eddig bármikor.

lead kép:horizon-magazine.eu