Június 24. Hétfő, Iván

Lényegesen nagyobb lehet a baj, mint hittük

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Már nincs 10 évünk, mert nem értjük, mekkora bajban vagyunk. Már nincs annyi időnk, mert a szén-dioxid kibocsátás emelkedik, töretlenül, így a sajátnyakunkbaakasztjuk a kötelet. Nem elég mondani, lépni kell, mindenkinek.

Friss modellek

Azt tudjuk, hogy a világ vezetői mindent megtesznek a klímakatasztrófa megállításáért, legalábbis ezt mondják, de sajnos a lobbi most isdolgozik, a szén-dioxid kibocsátás nő, és ez új megvilágításba helyezi az eddigi előrejelzéseket. Két neves francia kutatóintézet is ugyanarra a következtetésre jutott, amikorújramodelleztea friss adatokkal a klímaválság végkimenetelét. Eddig retteghettünk, hogy akár 5°C-os melegedés is megvalósulhat, ami borzalmas következményekkel járna. Most az adatok azt mutatják, hogy ha nem zárjuk el a co2 csapokat, sürgősen, ha marad a mostani kibocsátási érték, akkor a melegedés 7,5°C-is isfelkúszhat.

kép:climate.nasa.gov

Sokan gondolják úgy, hogy a vezetés dolga a cselekvés, amiben igazuk is van, de csupán részben. A vezetés cselekvéséhez ugyanis számtalan tényezőegyüttállásakell, és még akkor is ott a lobbi. De mi, magánemberek igenis léphetünk. Nem kell forradalomra gondolni, nem kell semmilyen kirívóan nagy lépést elképzelni. Csupán el kell zárni a vizet fogmosáskor, lekacsolni a villanyt, ha nem kell, pulóvert húzni télen, otthon is. Apró dolgok, melyek azonban összeadva hatalmas lépéseket eredményeznek.

Persze előttünk az út a napelemes háztetőkhöz, a jobb szigeteléshez, az energiatakarékos eszközökhöz, amiket szintén meg kell lépni, de ne feledkezzünk meg a kicsinek, jelentéktelennek vált apróságokról sem. Egyetlen csepp nem sokat számít, ám 7 milliárd csepp már tavakat tölthet fel.

Tényleg olyan nagy a baj?

Mindenhonnan hallhatjuk, hogy ez meg ez fog majd történni. Egyszer. Ha nem változtatunk, ha nem lépünk, ha nem történik valami.Emiattvalahogy nem is vesszük észre azt, ami éppen van.

kép:climate.nasa.gov

Mindenki arra koncentrál, hogy milyenkövetkezményeilesznek a klímakatasztrófának, pedig már most is vannak. Jelenleg durván 1°C-os emelkedésnél járunk. Egyetlen fok, és létre jöhetettDorian, aki elpusztította a Bahamákat. Egy picike emelkedés, és Indiában 50°C fölé emelkedett a hőmérséklet, aszály súlyt számtalan területet, milliós nagyvárosoknak fogy el az ivóvízkészlete. És ez még csak egyetlen fok, nem 7...

lead kép:undark.org