Május 9. Csütörtök, Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Jön a szieszta Közép-Európában is?

Éghajlat
2019. szeptember 12. 16:00
null

A klímakatasztrófa kapcsán olyan lépéseket is meg kell tennünk, amikre nem igazán vagyunk felkészülve. És ezek egy része közvetlenül és érint minket, hogy jó, vagy rossz oldalról, az meglátás kérdése.

Melegebb van

A világon szinte mindenhol, így Németországban is egyre melegebbek a nyarak. Az ide 70 éve nem látott meleget hozott, ami elgondolkoztatta a szakszervezeteket is. Mi ugyanis egyszerűen nem vagyunk felkészülve arra, hogy a munkánkat a 40°C körüli hőmérsékletben végezzük.

kép:thelocal.es

Ez pedig sok munkakört érint. Azokat mindenképpen, akik a szabadban végeznek bármilyen tevékenységet. Legyen szó az újságkihordásról, vagy éppen a kemény fizikai munkáról. Persze vannak intézkedések, melyek igyekeznek megkönnyíteni a munkavállalók dolgát, de ezek bizonyvajmikeveset érnek a tomboló és egyre intenzívebb hőségben. A német szakszervezet ezért a spanyolok munkamintáját szeretné átültetni a gyakorlatba a saját területein is.

Éljen a szieszta!

Aki nyaralt már valaha mediterrán területen, az tudja, hogy a legmelegebb órákban bizony a legtöbben nem dolgoznak. Náluk ilyenkor kezdődik a szieszta, ami azért nagyon hasznos, mert segít elviselni a nagy melegeket. A szerencsésebbek a sziesztaidőt otthon töltik, a kevésbé azok a kávéházakban, vagy más helyeken pihennek néhány órát, mielőtt folytatnák a munkájukat. A dolog tökéletesen működőképes, már persze ott, ahol ezt már megszokták az emberek.

kép:theolivepress.es

A német területeken azonban ez még messze nem történt meg, így vannak ellenzői is az ötletnek. Azt senki nem vitatja, hogy lépéseket kell tenni a meleg miatt, azonban a szieszta nem biztos, hogy a legmegfelelőbb lehetőség. A német emberek munkarutinja ugyanis egészen más, mint a mediterrán területek dolgozóié. A szieszta az ellenzők szerint elvenné az időt a családtól, ez pedig nem az az irány, amit a dolgozók szeretnének.

A szakszervezet szerint sem lesz egyszerű a gyakorlatba átültetni a sziesztát, de mindenképpen érdemes próbálkozni vele, hiszen a példa adott, így az esetlegesen felmerülő gondokra is könnyebben találhatnak megoldást. A szieszta önmagában tökéletesen működő gyakorlat, de ehhez lehet, hogy a mentalitáson és az életvitelen is változtatni kell egy keveset.

lead kép:barcelonaexclusiveprivatetours.com

klímamelegEUembernyárszieszta