Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Itt az ősz, ott a nyár, és katasztrófát ígér

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália számára a klímakatasztrófa sokkal intenzívebben van jelen, mint gondolnánk. Az aszály ma már olyan méreteket öltött, mely nem csak egy – egy hónapra, hanem az egész nyárra és persze az egész kontinensre rányomja a bélyegét.

Nincs eső

Példátlan aszállyal küzd Ausztrália. Nem egy egyszeri, néhány hónapos jelenségről van szó, hanem arról, hogy az utóbbi években az eső ritka vendéggé vált az amúgy sem kifejezetten csapadékos területen. És ha nincs eső, annak megvan a böjtje. Egyrészt természetesen amezőgazdaságban, de az erdőségek és a bozótosok is megsínylik a jelenséget.

kép:bbc.com

A szárazság ugyanis gyengíti a növények ellenállóképességét, a kevés nedvesség mellett pedig sokkal könnyebben kapnak lángra. Ausztráliában nem ritkák az erdő és bozóttüzek, de idén jóval korábban és sokkal intenzívebben jelentkeztek, mint eddig. Nálunk az idő borongósra fordult, a legkisebb kontinensen azonban megérkezett a nyár, és bizony már most 100 bozóttűzzel kénytelenek megküzdeni a helyi tűzoltók.

Nyári halál

A szárazság mellett a nyarak hőfoka is egyre csak emelkedik. A bozóttüzek csillapítására a természettől nem várhatnak segítséget, mivel csapadékra még csak kilátása sincs a területnek. Emellett pedig számolni kell azzal is, hogy hasonló hőhullámokkal kell szembenézni, mint az előző nyári szezonban. Ausztrália sérülékeny és egyedi állatvilága sínyli meg a legjobban ezeketatermészeti jelenségeket, melyeket az emberi tevékenységek idéznek elő.

kép:straitstimes.com

A klímakatasztrófa már tavaly is olyan intenzitású hőhullámokkal jelentkezett, hogy hatalmas méretű denevérek ezrei potyogtak le a fákról holtan, mivel egyszerűen a szervezetük képtelen volt megbirkózni a 40°C feletti tartós meleggel. Borzalmasveszteségekkelkellett szembenéznie több fajnak is, jelentősenmegcsappantvaa populációkat.

A tüzek jelenleg nem fenyegetnek emberi településeket, de ez nem sokáig fog így maradni. Az ország vezetése arra készül, hogy ha idén már rekordkorán jelentkeznek a bozóttüzek, akkor azok intenzitása is hatalmas lesz, és az ország legszárazabb területein bizony pokoli helyzet alakul majd ki. Ez pedig nem csak a természeti értékeketfenyegeti, mivel a legszárazabb részek egyben a legsűrűbben lakott területek is.

lead kép:abc.net.au