Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Így tűnik el a rózsafa...

Éghajlat
2019. szeptember 16. 16:00
null

A trópusi erdőségek egyik legnagyobb ellensége maga az ember, ami ironikus, tekintve, hogy ezek a hatalmas kiterjedésű erdők jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy egyáltalán létezhessen az emberi faj ezen a bolygón. De az ember nem csak az égetéssel pusztít, hanem a különlegességek keresésével is.

Pusztulás

Láthattunk, éppen az elmúlt időszakban, illetve még most is, hogy milyen következményekkel jár a trópusi erdőségekre nézve az emberi mohóság. Mert bizony a felperzselt erdőségek zömén nem a megélhetésért küzdő gazdák fognak ténykedni, hanem olyan nagyvállalatok, melyek jelentős profitot hoznak létre, mostoha munkakörülményekkel társítva, és további területeket követelve.

kép:environewsnigeria.com

A dolog nem újdonság, csak éppen most egy “kissé” nagyobb léptékű a pusztítás, mint eddig, köszönhetőenBolsanaroelnök hozzáállásának. Az erdőségek védelmének lazítása azonban nem csak a termőterületek nyerésének ad teret, hanem egy olyan fakitermelési folyamatnak is, melyhez nagyon sokan hozzájárulnak, akár akaratlanul is.

Rózsafa

Gyönyörű bútorok és dísztárgyak, vagy akár hajók készülnek a rózsafából, mely azonban nem egyetlen fajt jelöl. Ez egy gyűjtőnév, és azokat a trópusi fafajtákat jelöli, melyekellenállóakés mély,vörösesszínárnyalataik miatt keresettek világszerte. Sajnos veszélyeztetett fajokról van szó, így sok országban a rózsafa kereskedelme illegális, ami csak tovább növeli értékét. A rózsafa keresett alapanyag, birtoklása pedig - különösen a kínai középosztály számára - státuszszimbólummá vált.

Az ilyen fák kitermelése azonban hatalmas károkat okoz a trópusi erdőségekben. A kereslet növekedése miatt már a rózsafa illegális kereskedelme fél milliárd dolláros üzletténőtteki magát. Ezzel pedig az illegális kereskedelmi “ranglétrán” már megelőzi az elefántcsontot, vagy a tigrisen szerveinek kereskedelmét is.

kép:artisandice.com

Jelenleg a rózsafa fajták közül 40 szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, de ezeket valahogy az emberek kevésbé veszik komolyan. Igaz, hogy a fák nem sírnak, nem lehet róluk olyan szívfacsaró fényképeket készíteni, de az is igaz, hogy amellett, hogy oxigént termelnek, olyan tulajdonságaik is vannak, melyeket nem tudunk pótolni. Egy-egy ilyen fa képes komplett ökoszisztémáknak is otthont adni, vagyis kitermelése nem csak az adott fajt veszélyezteti, hanem az élettér eltűnésével jelentősen hozzájárul a biodiverzitás csökkenéséhez, közelebb sodorva minket egy globális ökológiai katasztrófához, melynek az emberi faj is könnyedénáldozatuleshet.

lead kép:wwf.panda.org

erdőFöldrózsafafaemberlevegőélet