Május 5. Vasárnap, Györgyi

Bécs nem kér a fosszilis energiahordozókból, egyikből sem!

Éghajlat
2019. szeptember 08. 13:00
null

Már többször volt szó róla, hogy a sógorok mennyivel előttünk járnak a klímavédelemben. Bécs emellett ráadásul az egyike azoknak a városoknak, amiket sorozatosan a legjobbak közé választanak, mind élhetőség, mind fejlesztési szempontok szerint.

Bécs lép

A klímakatasztrófa valós, bármennyire is sokan nem akarnak erről tudomást venni. Míg egyes városokban a fákat likvidálják, addig Bécs egészen más stratégiát követ. A nagyváros ugyanis elkészítette a hőtérképét, mely megmutatja, hogy melyterületekenalakulnak ki az úgynevezett hőszigetek, hol a leginkább elviselhetetlen a kánikula.

kép:oejab.at

A térkép elkészülte pedig támpontot ad a vezetésnek arra, hogy hol van szükség sürgős beavatkozásokra. Ezek rövid és hosszabb távon isérzékelhetőeklesznek. Utóbbi a parkosítást és a jelentősé mennyiségű fa betelepítését jelenti, amivel nem csak a közösségi életet javítják majd, hanem a hőérzetet is jelentősen csökkenteni lesznek képesek. Ám még ennél is érdekesebb a rövid távú elgondolás.

Nem kell több fosszilis

A városvezetés évi 8000 lakás építését tervezi az emlegetett klímavédelmi területeken, vagyis azokon a részeken, melyeket leginkább érint a városi fokozott kánikula. Ezeken a területeken sem áll meg az élet, az emberek is szívesen költöznek ide, főleg akkor, ha olyan lakásokban lelhetik meg az otthonukat, melyek egyáltalán nem használnak fosszilis energiahordozókat.

Ez ugyanis most már kikötés, vagyis a városvezetés nem enged sem középületet, sem lakóházat úgy építeni az adott területekre, hogy az bármilyen fosszilis energiahordozóra támaszkodjon. Nincs gáz, nincs olaj, és az elektromosság is napelemekből, szélerőművekből kell, hogy származzon.

kép:sae.edu

Sokan gondolhatják azt, hogy az elgondolás nagyon szép, de ez az elitnek szól, pedig nem. A vezetés különösen fontosnak tartja azt is, hogy az ilyen lakások teljesen átlagosak legyenek, vagyis bárki számára az elérhető kategóriát képviseljék, ne a luxust. A cél ugyanis az, hogy a klímakatasztrófára reagálva a város a lehető leggyorsabban csökkentse a szénlábnyomát, méghozzá nullára. Ez az elképzelés ráadásul nem is olyan elrugaszkodott, mint gondolnánk, sőt! A világon egyre több olyan ország és város van, mely a párizsi klímaegyezményben vállat lépéseit saját maga szigorította, és megcélozta a zéró emissziót, hiszen továbbra isélhetőekakarnak maradni.

lead kép:wien.info

klímaBécsházemberenergiaváros