Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

A norvég erdők már biztonságban vannak

Éghajlat
2019. szeptember 16. 12:00
null

Napról - napraolvashatjuk, hogy országok milyen léptékbenirtjákerdeiket. Persze mellette ott áll a tudományos megállapítás, hogy milyen katasztrófákat okozunk ezzel, de azért a fék csakdőlnek, kell a hely a legeltetéshez, az ültetvényekhez, az ipar számára. Mi lehet a megoldás? Norvégia most megmutatja.

Megállapodtunk!

2014 volt az az év, amikor Norvégia, Németország és az Egyesült Királyság komolyan elkötelezte magát az erdők védelme mellett. Legalábbis papíron. Az ígéretük szerint előmozdítják az erdőirtástól mentes, fenntartható gazdálkodásokból származó beszerzési láncok terjedését. Röviden: csak olyan termékeket támogatnak majd, melyek beszerzése nem rongálja a környezetet, nem kell miatta újabb erdőségeknek meghalniuk.

kép:regjeringen.no

Ez pedig fontos lenne, hiszen, ha a mostani ütemben folyik tovább az erdők pusztulása, akkor 100 éven belül egyetlenegy sem marad. Ebben az esetben pedig nem csak fákat veszítünk, hanem komplett ökoszisztémákat is. Az ismert szárazföldi fajok 80%-a él ezekben az erdőségekben, és a még fel nem fedezett szárazföldi fajok zöme is itt található. Ezeknek többsége pedig nem fogja túlélni élőhelye eltűnését. A biológiai sokféleség ilyen mértékű pusztulása pedig nem sok esélyt ad a túlélésre a többi élőlénynek sem.

Tegyünk is érte

A megállapodás 2014-ben született, de azóta sem igazán történ jelentős lépés az ügyben. Persze az országok igyekeznek visszaszorítani az erdőirtásokatkülönböző eszközökkel, de kisebb sikereket könyvelhetnek csak el, ez pedig nem okoz jelentős változást a helyzetben. Ezt így gondolja Norvégia is, ahol az erdők védelem mélyen a kultúrában gyökerezik, és nagy hagyományai is vannak. Most pedig az ország lépett, és ezzel az első olyan ország lett a világon, mely hivatalosan is betiltotta az erdőirtásokat.

kép:hu.pinterest.com

Ez azonban még nem elég. A drasztikus intézkedéshez az is hozzátartozik, hogy az ország területén tiltott lesz minden olyan termék forgalmazása, melynek előállítása erdőirtáshozkapcsolódik. Persze nem tűnik el a marhahús, vagy a pálmaolaj, csupán azt kell igazolni - szigorú ellenőrzés mellett -, hogy az adott termék fenntartható gazdálkodásból származik, azért egyetlen fának sem kellett az életét adnia.

Nyilván lesznek kiskapuk a rendszerben, ám az irány mindenképpen jó, és remélhetőleg követendő példa gyanánt szolgál mind a vállalást tevő másik két ország számára, mind pedig a világ minden egyes államának.

lead kép:hu.pinterest.com

erdőklímafaemberéletlebegő