Május 26. Vasárnap, Evelin

A környezettudatos otthonok kicsiben az igaziak!

null

Nagy ház, nagy élvezet? Nem éppen. Sokkal inkább írható fel az egyenleteképpen: nagy ház, nagy stressz...

Kell ekkora?

Amikor végre családot alapít az ember, vagy rendeződik az anyagi helyzet, akkor sokszor elszalad vele a ló, és olyanházravágyik, vagy olyan házatszerezbe, építtet, mely minden álmának megfelel. Hatalmas terek, mindenkinek külön élettér, 4-5fürdőszoba,stb. Ezek az álmok csodásak, amíg a helyükön, az alvás közben dolgozó agyunkban vannak, a való életben azonban nem ilyenszikrázóannapos a kép.

kép:sacurrent.com

A nagy ház sokba kerül. De persze csak egyszer kell megépíteni. Sok anyag, sok munkaóra, nagy terület, de hát csak egyszer. Ha pedig sikerült valahogy annyi hitelhez jutni, hogy bár 30 évreeladósodtunk, devégremegvan az álom, akkor jönnek a szürke hétköznapok. Ezek pedig a számlákat jelentik. A nagy házakat sokba kerül kifűteni, nagy összeg a világítás, és bizony a sok fürdőszoba sok elhasznált vizet is eredményez. Ezeket pedig mind ki kell fizetni, az amortizáció kompenzálásáról már nem is beszélve. Ezek pedig sokszor oda vezetnek, hogy az álomház az ember egészségének és szórakozásának a temetője lesz, hiszen a fenntartási költségek miatt nem jut keret nyaralni, programokra járni, a hobbikra, csak a ház fér bele.

Mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy a nagy házaknak hatalmas az ökológiai lábnyoma is. A fenntartás költségeinek csökkentésére, illetve a környezettudatosság jegyében a napelemesrendszerekkiépítése pedig sokszor már nem fér bele, hiszen ez is jóval nagyobb költség egy nagy ház esetében, így a rezsi minimalizálására esélye sincs az embernek.

Kicsi, kisebb, boldogság

Egyre több helyen és egyre többen csatlakoznak a kis ház mozgalomhoz. Ennek lényege, hogy a hatalmas, sokszor akár több 100 négyzetméteres ingatlanokat kicsi, 9-34 nm-es házikókra cserélik. Elsőre talán fura lehet ez a lépés, hiszen elképesztően nagy változás, de megvan az értelme.

kép:thespruce.com

Mindenképpen ki kell emelni, hogy az apró házak környezettudatossá tétele egyszerű, és bizony olcsó is, a rezsi pedig nullázható. Ennek megfelelően a fenntartásuk nem jár stresszel. Mivel nincsrezsi, több marad a kasszában is, hogy utazni, szórakozni lehessen. Bár ez sokak szerint nem olyan nagy összeg.

A kis ház azonban több területen spórol. Sokan hajlamosak a halmozásra, legyen szó ruhákról, dísztárgyakról, cipőkről, bármiről. Ez egy ekkora házban nem megvalósítható, vagyis az ember a költekezéseit is eredményesen és tartósan visszafogja. Sőt, érdekes módon egészségesebb életet is él, hiszen nem tud egész nap a házban grasszálni, kimegy a szabadba, a levegőre. Nem tudja tele pakolni fagyasztott élelmiszerrel a hatalmas hűtőt,frissebb ételeketeszik, akár a saját kertjéből, hiszen most már erre is van hely bőven.

A stressz jelentősen csökken, a szórakozás nő, az egészség helyreáll, és a megkérdezettek magabiztosan állítják, hogy a veszteség eltörpül amellett, amit a mini házakkal az ember végre visszakap: az élete, a szabadsága, a döntés lehetősége. A klímakatasztrófa tükrében pedig szinte biztos, hogy ez a jövő.

lead kép:curbed.com