Július 18. Csütörtök, Frigyes

3 milliárd madár - ennyi a veszteség

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

3 milliárd egyeddel csökkent amadarakszáma az USA és Kanada területén az elmúlt 50 évben. Ez nagyjából 29%-os populációcsökkenést jelent, ami hatalmas szám.

Kellenek a madarak

Madarakra szükség van, és nem csak az olyan romantikus elképzelések miatt, hogy mi lenne velünk madárdal nélkül. Sokszor elfelejtjük, hogy amadarakmekkora szerepet játszanak abban, hogy mi, emberek megfelelő mennyiségben termelhessük élelmiszereket.

kép:hu.pinterest.com

A populációk csökkenése erősen érintette az olyan fajokat is, mint a feketerigó, a pinty a veréb vagy a fecske. Ezeket a madarakat pedig nehezen lehet pótolni, mivel széles körben terjesztik el amagokat, és nem utolsó sorban kimagasló szerepet játszanak a kártevők irtásában. A biológiai sokféleséget ért károkról pedig még csak nem is esett szó. Pusztán gazdasági oldalról szemlélve a dolgot komoly kárról beszélhetünk, hiszen a kieső irtási funkciót így mással kell helyettesíteni, ami nem olcsó mulatság, míg ezt a madarak ingyen és bérmentve végzik el.

A mi hibánk

Bizony, kár is lenne szépíteni a dolgot, a madarak durva ritkulásának az ember az okozója. Több összetevő vezetett a drasztikus csökkenéshez. Mindenképpen szerepet játszik a folyamatban a klímakatasztrófa is, ezélőhelyekpusztítása és persze nem szabad megfeledkezni a rovarirtószerekrőlés más kemikáliákról sem. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a populációk csökkenésében szerepet játszanaka macskák,és a felhőkarcolók is.

kép:birdingcouple.blogspot.com

Hogy lehet-e tenni a folyamat ellen? A válasz egyértelműen igen. A kutatásból ugyanis az is kiderül, hogy nem minden élőhelyen csökkent a madarak száma. A vizes élőhelyek hathatós védelme lehetővé tette, hogy a vízimadarak populációja, vagy a rájuk vadászó kopasz sasok száma növekedhessen. Ez utóbbi esetében bizonyíthatóan jelentős szerepet töltött be a madarak számának növekedésében az, hogy 1972-ben betiltották a DDT nevű permetszert, mely madarak millióinak életét vette el.

Fontos lépés lehet az is, ha a rovarállományrakoncentrálunk, azt is hathatós védelem alá helyezzük. A rovarok számának alakulása ugyanisjelentősenbefolyásolja az azokat fogyasztómadarakszámát is. A rovarvédelem pedig szintén kép fontos ponton valósítható meg: az élőhelyek védelmével - melybe a klímakatasztrófa elleni fellépése is beletartozik -, illetve avegyszerezésjelentős csökkentésével.

lead kép:abcbirds.org