Június 20. Csütörtök, Rafael

Tömegével pusztulnak a fenyők Németországban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világ erdőségeit borzalmas ütemben tizedeli a tűz, melynek egy részéért közvetlenül az ember felelős. De sajnos nem ez az egyetlen jelenség, mely a fákat ledönti, a természet más kihívásokkal is szembesíti az erdőségeket, amikkel sok képtelen elbírni.

A szárazság, a csapadékmentes időszak nem csak azért lehet káros a fákra nézve, mert kiszáradnak. Sajnos az ellenálló képességükis jelentősen romlik, így könnyebben esnek áldozatul a gombás fertőzéseknek, vagy a kártevőknek. Ez történik most Németországban is, ahol az lucfenyővel borított erdőségek kerültek komoly veszélybe.

kép:videoblocks.com

A károkat a szú okozza, melyellen a fenyő képtelen védekezni, mivel a száraz időben nem képes elegendő gyantát termelni. Jelenleg 114 ezer hektárnyi területen tarolta le a német erdőségeket a gond, ami nagyobb, mint két Budapest. A tartományoknak éppen ezért a védelmi miniszter felajánlotta, hogy forduljanak a hadsereghez, akik a kivágandó fák megjelölésében, valamin a kivágottak elszállításában tudnak segédkezni.

Mi lesz így?

Az erdőterületek drasztikus pusztulása nagyon rossz hír, hiszen jelenleg a klímakatasztrófa ellen az egyetlen lehetséges és működőképes fegyverünk a fák co2 megkötő képessége. Vagyis, ha szeretnénk élvezni a megszokott időjárásunkat, és elkerülnénk a szélsőséges jelenségeket, mint az öklömnyi jégeső, a 200 km/h feletti szélviharok, vagy éppen a hónapokig tartó szárazság, akkor kénytelenek leszünk nagy léptékű erdősítésbe kezdeni.

Ennek kezdeményezései már meg is vannak, de most már nem csak a régkiirtottfákat kellújra telepíteni, hanem azokat is, melyek kidőltek a németeknél, elégtek Amazónia esőerdeiben, Szibériában, vagy a Föld más tájain.

kép:nytimes.com

Több kezdeményezés is indult, mely a fásítást célozza. Ezek többnyire központosított lehetőségek, amikhez hatalmas összegek szükségesek. De nem kell ennyire messzire menni, hiszen mi magunk is tehetünk a környezetünkért. A faültetés nem nehéz feladat, hiszen elegendő az is, ha az elfogyasztott gyümölcsök magjátjártunkban- keltünkben a kopárabb területeken elültetjük. Ennél többet is tehetünk, hiszen a honos facsemeték sem kifejezetten drágák, így települési szinten is lehet ültetéseket szervezni, és talán így, kisebb léptékben a fák túlélési esélye is megnő.

lead kép:flickr.com