Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Szélturbina nélkül is lehet szélenergiát termelni

null

Sok támadás éri a szélerőműveket annak köszönhetően, hogy az áramtermelés közben bizony könnyen madarak életét oldhatják ki. Persze ezzel kapcsolatban is sok helyen jelent már meg az a tény, hogy a madarakra sokkal veszélyesebbek a házimacskák, de tény, hogy nem kellene madarakat áldozni az energiatermelés oltárán. Azonban ennél is zavaróbb az az alacsony frekvenciájú rezgés, amit a forgólapátos erőmű kibocsát.

Valamit valamiért?

Sajnos igaz, hogy a szélerőművek közelében élők nem éltetik olyan hangosan aturbinálkat, mint mások. Persze ők is tudják, hogy az energiatermelésnél kiemelt szempont, hogy ne keletkezzen károsanyag, de szembesülniük kell azzal is, hogy a turbináknak vannak kellemetlen velejáróik is. A rezgés mellett a látvány sem a legszebb, de ez talán a legkevesebb. A folyamatos zaj, legyen bármilyen kicsi is, egy idő után erősen zavaró, vagyis a turbináknak semmi keresnivalója a lakott területek közelében.

kép:atelierdna.com

Így tehát azok kiköltöztek a tengerre, vagy éppen a levegőbe, a fejünk fölé. Mindkét megoldás ígéretes, de ezeken kívül is vannak lehetőségek, amikkel érdemes számolni, hiszen bizonyítottak már.

Szélenergia turbinák nélkül

A szél energiáját kinyerni a kinetikus energia átalakításával lehet. Lényegében a szél forgatja a hatalmas lapátokat, a forgás pedig energiát termel egy generátor segítségével. Nem egy bonyolult rendszer, de megvannak a hátulütői. Azonban mozgási energiát nem csak aforgólapátoktudnak termeli.

kép:treehugger.com

Mi lenne, ha egy erdő lenne előttünk, fák, de ágak nélkül. Akkor a “törzseket” a szél lengetné, azok, ha elég hosszúak, még remegnének is a szélben, vagyis nagyon sok mozgási energiára tehetnénk szert. AzAtelierDNA is így gondolkodott, és megalkotott egy energiafarmot, ahol a szelet 55 méteres rudak fogják munkára. A rudak egyenként egy kör alakú alapon állnak, összességében pedig az 1200 rúd a napraforgó mintáját követve geometrikusan van elhelyezve.

Minden rúd végén piezoelektromos kerámialemezek vannak, melyek a kinetikus energiát egy generátor segítségével alakítják elektromossággá. Az innovatív megoldás kiküszöböli a turbinás rendszerek hátrányait, hasonló egy erdőhöz, vagyis a madarak is könnyebben kerülik ki a rudakat, és az energiatermelés mértéke sem marad el a megszokott lehetőségtől. Ráadásul látványnak sem utolsó.

lead kép:fullinsight.com